Index Vakbarát Hírportál

Ezer vádpontot jelent tíz évnyi erőszak

2013. július 18., csütörtök 09:43

576 oldalas és 977 pontot tartalmaz Ariel Castro, a clevelandi emberrabló ügyében most elkészült vádirat. Két vádpont gyilkosságról, 512 az emberrablásokról, 446 erőszakos cselekményekről, hét szexuális bűncselekményekről, fél tucat egyéb rosszindulatú támadásokról, három gyermekveszélyeztetésről, egy pedig büntetésre alkalmas eszközök, például egy pisztoly birtoklásáról szól. Szakértők szerint ráadásul a hatóságok még ennél is több pontot írhatnának, ha akarnának. A vádirat felolvasása közben a vádlottat többször is figyelmeztetni kellett, hogy ne aludjon el.

A rendkívül hosszú anyagban tíz évnyi erőszakot, megaláztatást és brutalitást sorolnak fel, és az NBC szerint a terjedelme azt is jól jelzi, milyen komolyan veszik az ügyet az ügyészek. Ebben valószínűleg szerepe van az extra médiafigyelemnek, és a közfelháborodásnak is, amit az ügy kiváltott.

A szöveg 2002 augusztusától 2013 májusáig veszi számba az eseményeket, attól a ponttól, hogy Castro elrabolta Gina DeJesust, később Michelle Knightot és Amanda Berry-t, egészen az idei évig, amikor az egyik lánynak sikerült megszöknie. A különböző eseményeknél gyakori, hogy nem szerepel mellettük konkrét dátum, hanem például havi egy alkalom per fő alapon vannak feltüntetve.

A gyilkossági pontok az egyik elrabolt lány terhességének törvénytelen megszakítási módszerére vonatkoznak.  A gyilkosság vádját súlyosbítja, hogy előre megfontolt szándékkal követték el azt. Michelle Knight szerint ráadásul Castro miatt legalább öt egyéb alkalommal is elvetélt, amikor a férfi hasba ütötte, vagy ilyen céllal napokig éheztette.

A gyilkossággal is vádolt egykori buszsofőr elvileg akár halálbüntetést is kaphat, habár az állam eddig nem nyilatkozott erről. Az ügyészek eddig arról sem beszéltek, hány börtönévet kaphat, ha bebizonyosodik bűnössége a közel ezer vádpontban, de ügyvédje szerint több száz évről is szó lehet. Castro minden vádpontban tagadja bűnösségét.

Rovatok