Index Vakbarát Hírportál

Öt évet kapott Putyin egyik fő ellenfele

2013. július 18., csütörtök 09:00 | aznap frissítve

Öt év letöltendő börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte Kirov város kerületi bírósága Alekszej Navalnij neves orosz ellenzékit. A bíró nem látott okot a felfüggesztett büntetésre, és elrendelte, hogy a politikust a tárgyalóteremben őrizetbe vegyék. Navalnijt megbilincselték, és elvezették.

Navalnij állítólag a helyi faipari vállalat kárára követte el a csalást, miközben a kormányzó Nyikita Beliknek dolgozott tanácsadóként. A tárgyalás során a vád végül hat év börtönbüntetést kért, bár eredetileg tíz évre ültették volna le.

A BBC szerint Navalnij végig azt mondta, hogy ártatlan, és szerinte az egész ügy csak azért robbant ki, hogy a kormány eltegye őt láb alól. Nem tűnt túlságosan megilletődöttnek: „Elpusztítjuk ezt a rabló, félfeudális politikai elitet” – mondta még korábban. „Ha azt gondolták, a büntetés puszta létével elijesztenek, nagyon tévedtek. Nem menekülök külföldre az ítélet elől, nem futhatok el önmagam elől.”

Navalnij miatt 2011 decemberében tömegtüntetés robbant ki a Kreml és Putyin elnök ellen, épp most jegyezték be főpolgármester-jelöltként, nemrég pedig azt is bejelentette, az elnökségért is indulna. Ő volt az, aki Putyinék pártját „a csalók és tolvajok szövetségének” nevezte.

Rovatok