Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek vonultak utcára Navalnijért

2013. július 18., csütörtök 17:17

Tízezres tüntetés kezdődött Moszkva belvárosában ma este, miután a kirovi bíróság délután öt év börtönre ítélte Alekszej Navalnijt. A tiltakozók szerint a korrupció elleni küzdelméről ismertté vált orosz blogger elleni ítélet politikai alapon született a Kreml befolyása alatt álló bíróságon.

A magyar idő szerint ötre meghirdetett tüntetés előtti órában már megtelt a Kreml közelében fekvő Manyezs tér, a tüntetők mellett nagy erőkkel vonult ki a rendőrség is. A kezdés előtt három embert már őrizetbe vettek az előre be nem jelentett tüntetés miatt.

Ettől eltekintve összeütközésektől mentes volt a készülődés, a parlament előtt tömött sorokban vonultak a tüntetők a térre – derült ki a ustream.tv internetes élő közvetítéséből. A másik oldalon azonban rendőrsorfallal állják útját a felvonulásnak.

"Szabadság" – skandálják a tüntetők, Navalnij szabadon engedését követelve.

Őrizetben a polgármester-jelölt

Megjelent Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt vezetője is, aki az egyik jelöltje a Moszkvában szeptember 8-án esedékes polgármester-választásnak. Navalnij is a jelöltek között volt – eltérően az elnökválasztástól, a Kreml most több ellenzékit is a jelöltlistára engedett –, ám az ítélet után közölte, eláll a megmérettetéstől. Jogilag erre semmi sem kötelezte, mert az ítélet még nem jogerős, ellene fellebbezhet Navalnij. A jelöltségének levételéről azután döntött mégis, hogy világossá vált: nem tud érdemben részt venni a kampányban, mivel az ítélet után azonnal őrizetbe is vették.

Az őrizetbe vételt az államfő alá rendelt emberi jogi tanács vezetője is alkotmányellenesnek minősítette. Mihail Fedotov szerint szabadlábon kellett volna maradnia Navalnijnak az ítélet jogerőre emelkedéséig. „A legteljesebb mértéktartásra és óvatosságra kérek mindenkit, semmi szükség egy újabb május 6-ra" – nyilatkozta a Kremllel kritikus Dozsgy csatornának Fedotov, utalva a tavalyi ellenzéki tüntetésre, amely nagyobb összecsapásokkal zárult, indokot adva a hatóságoknak, hogy eljárást indítsanak a tüntetést megszervező ellenzékiek ellen.

Rovatok