Index Vakbarát Hírportál

Megmosdatnák a prágai csöveseket

2013. július 19., péntek 19:17 | aznap frissítve

Prágában a városháza úgy döntött, hogy kidobják a hajléktalanokat a tömegközlekedésből, és mostantól azt sem hagyják, hogy közparkokban váltsanak ruhát vagy mosakodjanak. A problémát egy speciális szakértői csoport fogja megoldani, amelyet a

A cél, hogy a hajléktalanok a számukra kialakított szállásokon mosakodjanak, és hogy télre a metróban, a villamosokon és a buszokon is 20-30%-kal kevesebben legyenek. Hogy ezt hogyan érik el, vagy mennyibe fog kerülni, még nem tudják, de a Prague Daily Monitor szerint Tomás Hudecek polgármester annyit azért mondott, hogy "ösztönző és büntető eszközöket" alkalmaznak majd. Szerinte ez a kérdés egy nagyon fontos "társadalompatológiai probléma", és már rég neki kellett volna állniuk a megoldásának.

Első lépésként több lesz a rendőr a tömegközlekedési eszközökön, és megtippelik, ha valaki hajléktalan. Ezután riasztják a szociális munkásokat, akik majd „kezelésbe veszik” a járművön utazó hajléktalant (vagy udvariasan elnézést kérnek). Hogy később ehhez hány rendőr és szociális munkás kell, szintén a szakértői csoport határozza meg.

A polgármester szerint a hajléktalanokkal az a baj, hogy mosdatlanul, részegen, jegy nélkül utaznak a járműveken, és ez idegesíti az utasokat. Azt remélik, az akcióterv eredménye már télre meglátszik majd.

Rovatok