Index Vakbarát Hírportál

Esküvőn oszlattak vízágyúval a rendőrök

2013. július 21., vasárnap 07:51

Feloszlatta a török rendőrség tüntetők egy csoportját szombat este az isztambuli Gezi parknál. A tömeg azért gyűlt össze, hogy megünnepeljék egy olyan fiatal pár esküvőjét, amelynek tagjai a nyár eleji kormányellenes tiltakozó akciók révén ismerkedtek meg. A török sajtó jelentése szerint a hatóság vízágyút, könnygázt és gumibotokat vetett be a mintegy ezerfős csoport feloszlatására, de senki nem sebesült meg.

A rendőrség később egy kisebb csoportot beengedett a parkba, hogy fényképeket készítsenek a frissen összeházasodott párról. Ám később újra kizavarta őket a területről, mert állítólag kormányellenes jelmondatokat kezdtek kiabálni.

A Gezi park vált a szimbólumává azoknak a példátlanul széles körű tüntetéseknek, amelyek júniusban zajlottak le Törökországban, mert a résztvevők úgy ítélték meg, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egyre inkább tekintélyelvű vezetésre törekszik. A parkot június 15-én lezárták és csak mintegy 10 nappal ezelőtt nyitották meg újra a közönség előtt, de a hatóságok kikötötték, hogy továbbra is tilos tüntetni ott.

A most ünnepelt fiatal házaspár hölgytagja, Nuray Cokol elmondta, hogy férjével, az aktivista Özgür Kayával a múlt hónapban ismerkedtek meg a tiltakozó akciók során. Ezért kívánták most szombaton kötött esküvőjüket az immár jelképnek számító parkban is megünnepelni.

A török rendőrséget éles bírálatok érték a május 31-én kezdődött tüntetések elleni brutális fellépés miatt. A tüntetéseken összesen öt ember meghalt, és ezrek szenvedtek kisebb-nagyobb sérülést, elsősorban a könnygázhasználat miatt.

Rovatok