Index Vakbarát Hírportál

Megint vér folyt Kairóban

2013. július 22., hétfő 21:30

Halálos összecsapások voltak hétfőn Kairóban. Murszi családja először állt nyilvánosság elé.

Összecsapások voltak hétfő délután Kairó központjában és egy külvárosban a megbuktatott Mohamed Murszi elnök hívei és ellenfelei között, négyen meghaltak - jelentették a hírügynökségek.

A feldühödött emberek kövekkel dobálták egymást a belvárosi Tahrír tér környékén, miközben a biztonsági erők könnygázzal próbálták szétoszlatni őket. Több tucatnyian megsebesültek, és egy ember állítólag életét vesztette. Több tüntetőt letartóztattak. A televízióban házilag gyártott lőfegyvert viselő Murszi-pártiakat mutattak.

Az összecsapás előzménye, hogy a Murszi mellett kiálló Muzulmán Testvériség tagjai tüntetést tartottak a főügyészség épülete előtt, majd több százan elindultak az Egyesült Államok nagykövetsége felé, amely a Tahrír tér, a korábbi óriási ellenzéki tüntetések helyszíne közelében van. A verekedés akkor kezdődött, amikor a térhez értek.

A szervezet azt állítja, hogy előre bejelentették a hatóságoknak a menetet a nagykövetséghez, és békésen vonultak, de a térnél megtámadták őket. A Tamarud nevű forradalmi ifjúsági mozgalom egyik vezetőségi tagja viszont azt mondta, hogy az iszlamisták kezdték az összecsapást.

Kairótól északra, Kaljub külvárosban is egymás ellen fordultak a két fél hívei, ott a hírek szerint hárman haltak meg.

A Muzulmán Testvériség állítása szerint a katonák rálőttek egy tiltakozó menetükre, amely a fővárost övező körgyűrűn haladt, de halálos áldozatról nincs hír a szervezet honlapján.

Mohamed Murszi családja emberrablás vádjával bírósági eljárást indít Abdel Fatah asz-Szíszi hadsereg-főparancsnok ellen - közölte a megbuktatott egyiptomi elnök lánya egy sajtótájékoztatón hétfőn.

"Helyi és nemzetközi fórumon indítunk bírósági eljárást a véres hadsereg-főparancsnok és a katonai puccsot segítő csoportja ellen" - mondta Saimaa Murszi. Hozzátette, hogy asz-Szíszi és a hadsereg vezetői teljes mértékben felelősséggel tartoznak a korábbi elnök egészségéért és biztonságáért.

A korábbi egyiptomi elnök egyik fia, Oszama elmondta, hogy a család legutóbb július 3-án, nem sokkal megbuktatása előtt találkozott Murszival. Azóta nincs vele kapcsolatuk. Murszi családja most először állt ki a nyilvánosság elé a volt elnök megbuktatása óta.

Mohamed Murszi korábbi egyiptomi elnököt a leváltás óta ismeretlen helyen tartja fogva a hadsereg. Több ország, köztük az Egyesült Államok és Németország is követelte szabadon bocsátását. Az egyiptomi hatóságok visszautasították az erre vonatkozó követeléseket, de július 10-én megerősítették, hogy Murszi "biztonságos helyen van", és "méltósággal" bánnak vele.

Július 14-én a hadsereg kihallgatta a megbuktatott államfőt. A belbiztonsági szolgálat ügynökei arról faggatták, hogy miként, milyen körülmények között szökött meg a börtönből 2011 elején, a Hoszni Mubarak akkori elnök hatalmát megdöntő lázadás idején.

Rovatok