Index Vakbarát Hírportál

Nyíltan meleg pap lehet a Vatikán pénztárosa

2013. július 22., hétfő 10:24

A Vatikánba helyezi át a pápa azt az olasz papot, aki a pletykák szerint eddig nyíltan férfi szeretőjével élt együtt Uruguayban – írja a Guardian. Ferenc pápa ráadásul egy érzékeny pozícióba, a vatikáni bank, vagyis az IOR élére állítaná Monsignor Battista Riccát, de az életviteléről szóló híreket az egyház cáfolta.

Állítólag Ricca többé-kevésbé nyíltan egy svájci katonatiszttel élt együtt az uruguayi pápai követségen. A L'Espresso magazin cikke szerint már eleve szeretőjével költözött a rezidenciára, és később nemcsak szállást, de munkát is adott a katonának. A lap riportja azt állítja, hogy egyszer, amikor egy éjjel lerobbant a lift a követségen, abban egy helyi fiúval kapták rajta a a tűzoltók. Máskor a papot egy montevideói melegbárban is látni lehetett. Amikor pedig Riccát áthelyezték Trinidadba, az állítólagos szeretője egy bőröndöt hagyott az uruguayi otthonukban. A bőröndben egy pisztolyt, rengeteg óvszert és pornót találtak. A pap nem kommentálta az esetet.

Miután a pápa szóvivője cáfolta a L'Espresso állításait, a lap közleményben válaszolt a Vatikánnak. Mint írták, a cikket szakértők írták, akik alapos kutatómunkát végeztek az ügyben. A lap utalásokat tett Ferenc pápa és Ricca régi barátságára is, amely akkor alakult ki, amikor a pápaválasztás ideje alatt egy házban laktak.

A katolikus tanítás a homoszexualitást elutasítja, és termeszetellenesnek tartja. Habár az egyház elítéli a szexuális beállítottságon alapuló megkülönböztetést, „tisztaságra hívja” a homoszexuálisokat.

Rovatok