Index Vakbarát Hírportál

A romagyilkosságokról cikkez a Spiegel

2013. július 24., szerda 10:39

Magyarország néma a cigánygyilkosságok után címmel közölt tatárszentgyörgyi riportot a Spiegel International Online. Keno Verseck tudósító megszólaltatta Csorba Erzsébetet, akinek fiát, menyét és unokáját is megölték. A 49 éves nőnek minden nap eszébe jut a pillanat, amikor megtalálta fia vérző testét a hóban 2009. február 29-én.

A lap emlékeztet: a gyanúsítottakat fél évvel később, augusztusban tartóztatták le, 6 ember megölésével és 55 megsebesítésével vádolják őket, ítélet pedig négy évvel később, idén augusztusban várható.

A szerző szerint bármilyen brutálisak is voltak a gyilkosságok, „a magyar közélet reakciója minimális volt, és a tárgyalás alig váltott ki bármilyen széles körű vitát″. Verseck szerint Sólyom László nem fejezte ki megfelelően részvétét, és a kormányzó szocialisták is csak közhelyeket puffogtattak.

Verseck szerint az Orbán-kormány azért nem foglalkozik a kérdéssel, hogy nehogy elijessze magától a szélsőjobboldali szavazókat. A szerző emlékeztet arra is, hogy a hatóságok kezdetben nem vették komolyan a kérdést: Csorbáék állítása szerint először balesetnek próbálták beállítani a történteket, és az egyik elkövető lábnyomába még bele is vizeltek.

Rovatok