Index Vakbarát Hírportál

Az igazgató felelős az indiai menzamérgezésért

2013. július 24., szerda 18:21

Indiában a rendőrség letartóztatta annak az iskolának az igazgatóját, melyben múlt héten 23 gyerek halt meg ételmérgezésben. A 8 és 11 év közötti gyerekek közül összesen 47-en lettek rosszul a rizsből és szójából készült ételtől. Mint kiderült, a menzán felszolgált ebéd rovarírtószerrel volt szennyezett.

Meena Kumari igazgatót a tragédia óta keresték az India egyik legszegényebb államának számító kelet-indiai Biharban. Szerdán végül maga ment a rendőrségre, hogy feladja magát – írja a BBC. A rendőrség azt reméli, hogy a segítségével kiderül majd, hogy történhetett meg, hogy vegyszer került be az ingyenes iskolai étkezés keretében felszolgált menübe.

Az elvileg az éhező gyerekek megsegítésére létrehozott ingyenes ebédprogramban összesen 120 millió gyerek vesz részt Indiában. A szociális étkeztetés miatt ugyanakkor számos panasz érkezett korábban is. Időről időre voltak mérgezéses esetek, de a mostanihoz hasonló súlyos tragédia még nem történt.

A hatóságok vizsgálatai szerint a rovarírtószer „rendkívül mérgező" dózisát azonosították az ételmaradványokban. A méreg az étel készítéséhez használt növényi olajban volt. Az iskola szakácsa vallomásában az iskolaigazgatót vádolta meg. Mint mondta, az igazgató annak ellenére kötelezte az olaj használatára, hogy ő előtte panaszt tett, mert az olaj erősen szaglott és gyanús küllemű volt. Az igazgató azonban azt mondta neki, hogy az olaj házi készítésű és teljesen biztonságos.

Az állami oktatási miniszter bejelentése szerint a viszsgálatok során arra is fény derült, hogy az olaj az igazgató férjének boltjából származik. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy az olaj tartóedényében előzőleg nem tartottak-e rovarölőszert.

A tragédia után India-szerte tüntetések robbantak ki. Az állami iskolákban dolgozó pedagógusok kijelentették, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a programban, a gyerekek pedig tömegesen utasították vissza a menzán kapott ételt.

Rovatok