Index Vakbarát Hírportál

Kisiklott egy vonat Spanyolországban

2013. július 24., szerda 22:44 | tíz éve frissítve

Legalább 80 ember meghalt, több mint 140-en megsérültek Spanyolország történetének legsúlyosabb vonatkatasztrófájában. A hatóságok eljárást indítottak a két mozdonyvezető egyike ellen, a vonat ugyanis az adott szakaszon megengedett sebesség többszörösével száguldhatott a baleset idején. A katasztrófa okát ugyanakkor még vizsgálják.

Kisiklott egy vonat Spanyolországban Santiago de Compostela közelében, szerda este háromnegyed kilenc körül. A balesetben legalább 80-an meghaltak, a sérültek száma több mint 140, írja a BBC. Ez az ország történetének legtöbb áldozattal járó vonatbalesete, amiről közzétették egy ipari kamera felvételét is.

A holttestek száma még emelkedhet, mert sokan az összetört vagonokban rekedtek, a mentőegységek próbálják kiszabadítani őket. „Holttestek a síneken, Dantét idéző tragikus jelenet" – írta le a látottakat az AFP-nek Alberto Nunez Feijoo, az autonóm Galicia kormányának vezetője.

„Minden olyan gyorsan történt. Amikor a vonat egy kanyarhoz érkezett, a vagon egyszer csak kicsúszott, majd a kocsik egymásnak ütköztek. Az emberek a földre zuhantak. Megpróbáltunk kiszabadulni és közben láttuk, hogy ég a kocsi. Holttesteket is láttam” – mondta a Cadena Ser rádiónak az egyik utas, Ricardo Montesco.

A vonaton összesen 218-an utas és a személyzet volt. A szerelvény Madridból a Spanyolország  észak-nyugati részén fekvő El Ferrolba tartott.

Mind a 13 vagon kisiklott, több egy betonfalnak ütközött, mások egymásba csúsztak. A spanyol lapok képein a tizenhárom kocsi egyikéből füst szállt fel, tűz ütött ki.

A szuperexpressz akkor siklott ki egy éles kanyarban, amikor a szerelvény a város állomása felé közeledett. Ezen a szakaszon 80 kilométer a megengedett sebesség óránként, ehhez képest az El Mundo című lap értesülése szerint akár 220-szal is haladhatott a szerelvény, az El País pedig úgy tudja, hogy 180-nal száguldott.

Az okokat még vizsgálják. Egy szemtanú azt mondta a Cadena Ser rádióadónak, hogy egy robbanást is hallottak, mielőtt a vonat kisiklott. A vonat fekete doboza már a nyomozó szerveknél van. A rendőrség vizsgálatot indított a két mozdonyvezető egyike ellen, aki szintén kórházban van, de a rendőrök őrzik.

A miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze a tragédia miatt, írta a Reuters. Mariano Rajoy kabinetjének szóvivője szerint elsődlegesen balesetet sejtenek a tragédia mögött, nem pedig terrorcselekményt.

A kormányfő csütörtök reggel utazott a baleset helyszínére, ahol több mint háromszáz rendőr és mentő dolgozik. A kórházak véradásra kérték fel a helyieket a sérültek kezeléséhez.

Korábban egy 1972-es vonatbaleset volt a legsúlyosabb az ország történetében, akkor 77 ember halt meg Andalúziában.

Rovatok