Index Vakbarát Hírportál

Nem kap a vadászgépeket Egyiptom

2013. július 24., szerda 21:22

Az Egyesült Államok elhalasztja négy F-16-os típusú harci repülőgép szállítását Kairónak, tekintettel az "általános helyzetre Egyiptomban" - közölte a Pentagon szerdán.

Barack Obama mindaddig visszatartja az F-16-osok szállítását, amíg kormánya felméri a lehetőségeket, és meghallgatja a kongresszus véleményét az Egyiptomnak nyújtott katonai segítségről általában - mondta George Little, a Pentagon szóvivője.

A négy darab F-16-os harci repülőgépet egy korábbi, összesen húsz gépről szóló megegyezés értelmében kellene az Egyesült Államoknak Egyiptomba szállítania. Nyolc F-16-os már januárban megérkezett az arab országba, négynek most júliusban kellene, a maradék nyolcat pedig az év második felében tervezték küldeni.

A repülőgépek szállításának elhalasztása az első közvetlen washingtoni lépés Egyiptommal szemben azóta, hogy a hadsereg három hete eltávolította az elnöki székből Mohamed Murszit, és új kormány lépett hivatalba. Az amerikai törvények értelmében, ha egy amerikai katonai segítségnyújtásban részesülő országban államcsínyt hajtanak végre, akkor a támogatást fel kell függeszteni.

A Fehér Ház viszont egyelőre azon az állásponton van, hogy még vizsgálják, valóban államcsínynek minősül-e, ami július 3-án Egyiptomban történt. Kairó fontos partnere Washingtonnak a Közel-Keleten, és az amerikai kormány nem szívesen állítaná le a Kairónak évente juttatott 1,3 milliárd dolláros támogatást.

Közben szerdán az egyiptomi államügyész ismét elrendelte Mohamed Badíének, a Muzulmán Testvériség vezetőjének, illetve a szervezet nyolc további magas rangú tagjának őrizetbe vételét. Az őrizetbe vételt erőszakcselekményre felbujtás címén rendelték el. Badíét egy alkalommal már előállították, kihallgatták, majd szabadon engedték a hatóságok azóta, hogy július 3-án az egyiptomi hadsereg eltávolította a hatalomból a Muzulmán Testvériség által delegált Mohamed Murszi elnököt.

Rovatok