Index Vakbarát Hírportál

Snowden elhagyhatja a repteret

2013. július 24., szerda 14:11

Elhagyhatja a seremetyjevói repteret Edward Snowden – adta hírül a BBC. Az orosz Interfax hírügynökség szerint a bevándorlási hivatal kiállította a szükséges dokumentumokat. Ügyvédje, Anatolij Kucserena ugyanakkor szerda kora este azt mondta, Snowden egyelőre a tranzitban marad, mert még nem kapott választ a hatóságoktól.

Az Egyesült Államok titkos adatgyűjtésének kiszivárogtatója állítólag már összecsomagolta személyes dolgait, de „bürokratikus akadályok miatt" nem kapta még meg az engedélyt, hogy orosz területre lépjen. Kérelmét még vizsgálják, de az előírásnak megfelelően ujjlenyomatot már vettek tőle – közölte Kucserena, miután találkozott Snowdennel.

Az ügyvéd szerint Snowden azt tervezi, hogy Oroszországban telepszik le és munkát keres. (Az eddigi hírek szerint csak ideiglenes kérelemért folyamodott volna Snowden az orosz hatóságokhoz.) Ha az orosz bevándorlási hivatal elutasítja menedékkérelmét, az amerikai kész bíróságon megtámadni a döntést.

Snowden június 23-a óta tartózkodott a repülőtéren, nemrég folyamodott ideiglenes menedékkérelemmel Oroszországhoz.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több tízmillió amerikai telefonbeszélgetéseit hallgatta le egy titkos bírósági döntésre hivatkozva. A Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az NSA a PRISM fedőnevű rendszer segítségével a Microsoft, a Google, a Yahoo, a Facebook, a YouTube, a Skype, az AOL, az Apple és a PalTalk internetes óriásvállalatok és szolgáltatások adatforgalmát is megfigyelte.

Bővebben Minden, ami Snowden-összeállításunkban olvashat a hír előzményeiről.

Rovatok