Index Vakbarát Hírportál

Visszatér Berlusconi Forza Italiája

2013. július 24., szerda 06:38

Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) olasz jobbközép párt elnöke kedden saját Facebook-oldalán bejelentette, hogy szeptembertől újraindítja a Forza Italia (Hajrá Olaszország) nevű pártját, mellyel 1994-ben belépett a politikába.

Ez volt Berlusconi első pártja, amelynek megalapítása után a vállalkozóból lett politikus még abban az évben választást nyert, és Olaszország kormányfője lett. A Forza Italia a nevével az olasz nemzeti egységet mindennél erősebben jelképező szurkolói kiáltást idézte. A párt 2009-ben olvadt be a PdL jobbközép szövetségbe.

Berlusconi Facebook-üzenetében hangsúlyozta, hogy elsősorban fiatalokat és lelkes olaszokat keresnek a Forza Italia újraindításához.

Az első olasz sajtókommentárok szerint Berlusconi a bejelentéssel a előre igyekszik ellensúlyozni a július 30-i bírósági ítéletet, amelyben a semmítőszék a politikust érintő Mediaset-perben, vagyis arról dönt, hogy megerősíti-e vagy sem az első- és másodfokú ítéletet, amely 4 év börtönre és közhivataloktól való 5 éves eltiltásra ítélte Berlusconit.

Berlusconi június végén a közszolgálati televíziónak adott interjújában beszélt terveiről, miszerint az általa még 1994-ben alapított párt a Szabadság Népe (PdL) nevű jobbközép pártszövetség részét alkotná. „Attól tartok, hogy újból engem kérnek majd fel a vezetésére"-  tette hozzá a tőle megszokott szerénységgel.

Június 24-én egy milánói bíróság hét év szabadságvesztést szabott ki Berlusconira, továbbá örökre eltiltotta közhivatal viselésétől a Rubygate néven elhíresült ügyben. A bírák bizonyítottnak látták, hogy az idős férfi szexuális kapcsolatot létesített egy kiskorú marokkói lánnyal, valamint - az ügy eltussolása érdekében - visszaélt hivatali hatalmával. Berlusconi felháborítónak nevezte az ítéletet, és fellebbezett.

Rovatok