Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ okozta a kolera járványt Haitin

2013. július 26., péntek 07:51

Nemzetközi tudósok egy csoportja azt állítja, újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy a Haitin elterjedt kolerajárvány legvalószínűbb forrása az ENSZ békefenntartói, írja a bbc.co.uk. A járvány 2010 végén kezdődött és eddig legalább nyolcezer életet követelt. Az Ensz hivatalosan elutasította a kártérítési igényeket februárban. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pedig egy július 5-én írt levelében elutasította az amerikai kongresszus egyik tagjának kérését, hogy a világszervezet vállaljon felelősséget a kolerajárvány kitöréséért.

Ez az újabb kutatási eredmény komolyan befolyásolhatja a több milliárd dolláros kártérítési pereket. A jelentés szerint a szigetországba 2010 októberében a Mirebalais városhoz közeli támaszpontra érkezett nepáli ENSZ-békefenntartók hurcolták be a kolerát, amely ezt követően elterjedt Artibonite régióban és másutt is. A táborból kikerülő szennyvíz a közeli folyóba jutott, ami így eljutott Haiti városaiba.

A kolerabaktérium által előidézett, rendkívül fertőző betegség nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell megitatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

Rovatok