Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerülhet a szingapúri Grafitember!

2013. július 26., péntek 15:43

A városállam főügyésze csütörtökön jelentette be, hogy a helyi bíróságok ítéletei ellen „Demon-cratic Singapore” című netes karikatúrákkal tiltakozó Leslie Chew néven ismert művész megsértette a bírói közösséget.

Chew-t áprilisban lázadás szításának vádjával már őrizetbe vette a rendőrség, a „lázadás szítása” akkor igazából akkor a szingapúri maláj kisebbség jogaiért való kiállást takarta.

A szingapúri jogszabályok nem rögzítik, hogy milyen büntetés szabható ki a bíróságok nyílt kritizálásáért, így Chew figyelmeztetést, pénzbüntetést de akár börtönt is kaphat. Ha pedig „zendülésért” ítélik el, akkor akár három év börtönre és jelentős pénzbírságra is ítélhetik.

A szingapúri bíróság számára precedenst jelenthet, hogy 2011-ben hatheti börtönbüntetésre és 15 ezer dollár pénzbüntetésre ítélt egy írót, aki könyvében a szingapúri igazságszolgáltatást bírálta, főként a halálbüntetés alkalmazása miatt. Ráadásul a szingapúri kormány a közelmúltban internetes tartalmakat szabályozó törvényeket fogadott el, amivel bloggerek szerint a kabinet csorbítja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot.

Az ázsiai kapitalizmus dúsgazdag mintaállamát ötven éve vezető Népi Akció Párt huzamosabb ideje kritikák kereszttüzében áll: főként azt vetik szemére, hogy nem tűri az ellenvéleményeket. A kormány persze azt állítja, hogy ők mindent tűrnek, de hát az ország jó hírnevének védelmében bizony kellenek a szólásszabadságot korlátozó törvények.

Rovatok