Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi: Inkább börtön, mint házi őrizet

2013. július 28., vasárnap 14:08

"Nem vonulok száműzetésbe. S nem fogadnám el a közhasznú munkát sem, mintha egy bűnöző lennék, akit át kell nevelni" - mondta Silvio Berlusconi és hozzátette azt is visszautasítaná, ha a kora miatt felajánlanák, hogy házi őrizetben tölthesse le büntetését: "Hamarosan 78 éves leszek, s így jogom lenne a házi őrizetes változatra. De ha bűnösnek mondanak ki, akkor vállalják is ezt a felelősséget: ebben az esetben börtönbe akarok menni"

A volt kormányfő azt mondta, hogy az ellene folyó eljárások nagyon megviselik. "Immár egy hónapja nem alszom. Felébredek éjszaka, s csak nézem a mennyezetet, arra gondolva, hogy mit tettek velem.

Berlusconit az úgynevezett Mediaset-ügyben adócsalás miatt ítélték még májusban 4 év börtönre és a közhivataltól való eltiltásra. A vád szerint az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal, amivel Berlusconi vállalata összesen 280 millió eurót keresett feketén.

A volt kormányfő azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott, hiszen már a kérdéses időpontban, 2002-2003-ban is miniszterelnök volt, s nem foglalkozott filmes jogdíjakkal. Az ügyész szerint azonban mindvégig cégcsoportja legfőbb irányítója maradt. Berlusconi az ellene folyó bírósági eljárásokat a baloldali vizsgálóbírók által indított, politikai indíttatású hajtóvadászatnak tartja.

A többszörös volt olasz kormányfőt egyébként hivatalosan nem fenyegeti a börtönbevonulás veszélye: a 4 év börtönt egy amnesztiarendelet azonnal egy évre csökkentette, emellett a 70 év feletti, büntetlen előéletű olaszoknak a törvények értelmében eleve csak akkor kell rács mögé vonulniuk, ha erőszakos bűncselekményt követtek el.

Sokkal komolyabban érintené a közhivataltól való eltiltás. Berlusconi 1994 óta aktív az olasz politikai életben, háromszor volt miniszterelnök, idén februárban szenátornak választották, s emellett ő a legfőbb jobboldali párt vezetője.

Rovatok