Index Vakbarát Hírportál

Gibraltár miatt vitatkoznak a britek és a spanyolok

2013. július 28., vasárnap 23:41

Erőteljes hangon tiltakozott vasárnap a brit kormány Spanyolországnál, miután a spanyol hatóságok a hétvégén a forgalom szigorú ellenőrzésébe kezdtek a gibraltári határon, és az utazóknak - köztük rengeteg turistának - hosszú órákat kellett várakozniuk a hőségben.

A londoni külügyminisztérium vasárnap esti bejelentése szerint William Hague brit külügyminiszter személyesen hívta fel telefonon spanyol kollégáját, és "súlyos aggodalmainak" adott hangot a brit terület és Spanyolország közúti határátkelőinél kialakult helyzet miatt.

Mindemellett a madridi brit nagykövet is tiltakozást jelentett be a spanyol külügyminisztériumnál, és a brit külügyminisztérium vasárnap Spanyolország londoni nagykövetének is jelezte Nagy-Britannia tiltakozását.

A Gibraltárral kapcsolatos kétoldalú viszály hirtelen újbóli fellángolásának előzményeként a gibraltári önkormányzat jelentette Londonnak, hogy a spanyol hatóságok szándékosan akadályozni kezdték a határforgalmat, és az utazóknak esetenként hat órát kell várakozniuk az átkelésre.

A beszámoló szerint a hőségben veszteglő járműsorban többen rosszul lettek; egy spanyol állampolgárt például mellkasi fájdalmakkal kellett kórházba szállítani.

Gareth Gingell, a Defenders of Gibraltar (Gibraltár védői) nevű kampánycsoport szóvivője a BBC-nek vasárnap elmondta, hogy a spanyol határőrök félóránként engednek át egy-egy járművet a határon.

A vitatott hovatartozású terület körül időről időre fellángolnak az indulatok a két ország között. A múlt hónap végén személyesen David Cameron brit miniszterelnök tiltakozott Mariano Rajoy spanyol kormányfőnél, miután a spanyol parti őrség egyik hajójáról állítólag rálőttek egy jetskiző brit állampolgárra, aki a gibraltári partok előtt, brit területi vizeken közlekedett járművével.

Néhány évvel ezelőtt a spanyol kormány kitiltotta a spanyol kikötőkből azokat a hajókat, amelyek előzőleg a brit fennhatóság alatt lévő dél-spanyolországi terület kikötőjében is megálltak.

A nem egészen 30 ezer lakosú, néhány négyzetkilométeres Gibraltár sorsa régóta viszály forrása a két EU-tagállam között. London rendszeresen és erőteljesen kifogásolja, hogy a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni brit engedményeket a Gibraltár feletti szuverenitás kérdésében.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, elvileg örökre, ám a spanyol kormányok az utóbbi években rendre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.

Rovatok