Index Vakbarát Hírportál

Rengeteget fog költeni Kína környezetvédelemre

2013. július 29., hétfő 15:38

Több mint 3 ezer milliárd jüant fordít a levegő- és vízszennyezés kezelésére a kínai kormány a következő öt évben - derült ki a környezetvédelmi minisztérium szakembereinek egyik előadásából.

Eszerint egyedül a levegőszennyezés kezelésére 1,7 ezer milliárd jüant fordít a kormány a következő öt évben, ami csaknem a fele a világgazdasági válság után bedobott központi gazdaságélénkítő csomag összegének. A grandiózus intézkedés abszolút indokolt, mivel az Egészségügyi Világszervezet szerint a húsz legszennyezettebb világváros közül 16 Kínában található. A központi direktíva kimondja, hogy a veszélyeztett területeken 2017-re a 2012-es értékhez képest 25 százalékkal szorítsák vissza a szennyezés mértékét.

A vízszennyezés kezelésében sem kispályázik a kormány: a következő öt évben mintegy 1,5-2 ezer milliárd jüan áll majd rendelkezésre a vízminőség javítására. A pénz egy részét az ivóvízforrások fokozott ellenőrzésére költik, de bőven jut majd a vízszennyezés megelőzésére is. A környezetvédelmi minisztérium diagnózisa szerint ugyanis az ország ivóvízellátásának harmadáért felelős talajvizek 90 százaléka szennyezett ma valamilyen mértékig, ebből 60 százalékuk súlyosan. A folyók közel 20 százaléka pedig annyira szennyezett, hogy még a vele való fizikai kontaktus is komoly veszélyeket rejt.

A kínai kormány számára egyre fontosabb a környezetvédelem, hiszen az nem csak az életminőséget roncsolja, de egyre gyakrabban válik a társadalmi elégedetlenségek kiindulópontjává. Mára mind a levegő-, mind a vízszennyezés kérdése gyakori témává vált a kínai sajtóban és a kínai mikroblogokon.

Rovatok