Index Vakbarát Hírportál

Japán feladná pacifizmusát és fegyverkezne

2013. július 30., kedd 21:44 | aznap frissítve

Japánban véget érhet a II. világháború óta tartó alkotmányos pacifizmus, mely csak a békefenntartást és védekezést teszi lehetővé a szigetország számára – írja a BBC.

Shinzo Abe, a decemberben megválasztott, héjának számító miniszterelnök új katonai stratégiát szeretne, amellyel szembeszegülhetnek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetéssel. A japán védelmi miniszter ennek megfelelően jelentős hadi fejlesztésekre tett javaslatot, a térség növekvő biztonsági feszültségeire hivatkozott.

A japán védelmi stratégia mélyreható felülvizsgálatáról szóló tervek a ballisztikus rakétaelhárító védelmi rendszer megerősítését, felderítő drónok beszerzését és a távolabbi szigetek védelmét szolgáló tengeri flotta felállítását tartalmazzák. Indoklásuk szerint ezeket a lépéseket az észak-koreai rakétakilövési és nukleáris kísérletek, valamint a kínai hadsereg fokozódó tengeri aktivitása indokolják, melyek „növekvő fenyegetést jelentenek Japán biztonságára”.

A szigetország számára a legnagyobb biztonsági problémát a Kelet-kínai-tengeren fokozódó nemzetközi feszültség jelenti: a japán–kínai-viszony néhány sziget vitatott hovatartozása miatt romlott meg. A térségben rendszeresen járőröző kínai egységek legutóbb múlt pénteken konfrontálódtak japán hajókkal. Bár idáig nem került sor fegyveres konfliktusra, félő, hogy ezt akár egy téves kalkuláció is kirobbanthatja.

Shinzo Abe korábban kilátásba helyezte a a japán békefenntartó erőket korlátozó szabályozások újragondolását is. Kinyilvánította, hogy Japánnak ismét „normális” országgá kell válnia, mely az újra életre kelő gazdasága mellett biztonsági téren is megerősíti szövetségi kapcsolatait.

Komolyabb hadi fejlesztések azonban csak akkor lehetségesek, ha újraírják a japán alkotmányt is, melyet a világháborús vereség után voltak kénytelenek elfogadni. A ma is érvényes békemegállapodás értelmében Japán erősen korlátozza hadi fejlesztéseit, így katonai ereje jóval elmarad gazdasági és diplomáciai súlyától. Az alkotmány békeparagrafusa egyedülálló módon megtiltja, hogy az ország háborút viseljen: „A japán nép mindörökre lemond a háborúról, mint a nemzet szuverén jogáról, és az erő használatáról és az azzal való fenyegetésről, mint eszközökről a nemzetközi viták intézésében. Az államnak nincs joga hadviselésre.”

Rovatok