Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd forint négy nap fogvatartásért

2013. július 31., szerda 10:15 | aznap frissítve

4,1 millió dolláros kártérítést (kb. 922 millió forintot) kapott egy egyetemista az amerikai kormánytól, amiért több mint négy napra egy fogdában felejtették, jelentette be a fiú ügyvédje. Daniel Chongot egy drograzzia keretében fogták el kilenc társával együtt a DEA, az amerikai kábítószer-ellenes hivatal nyomozói még 2012-ben, írja a BBC.

Kihallgatása után azt mondták neki, nem vádolják meg. Bevezették a cellába, de azt mondták, egy perc múlva visszajönnek. Ez azonban nem történt meg.

Az ablaktalan cellában nem volt víz és étel sem. A fiú azt mondta, hogy megitta a vizeletét, hogy életben maradjon, megpróbált egy üzenetet vésni a karjába édesanyjának, és hallucinációk gyötörték.

A cipőfűzőjét próbálta kicsúsztatni az ajtó alatt és üvöltött, hogy felhívja magára a figyelmét, de csak napokkal később fedezték fel, írja az AP.

Kiszáradás miatt öt napot kórházban kellett töltenie, a veséje is károsodott, nyelőcsőperforáció lépett fel nála, emellett hét kilót fogyott is. A DEA tavaly májusban nyilvánosan kért elnézést a történtek miatt, és azóta már naponta ellenőrzik a cellákat.

A hasonló esetek közül a rekordkártérítést Stephen Slevin tartja, akit 22 hónapra felejtettek egy magánzárkában, pedig csak ittas vezetésért vitték be. A férfi perelt, végül 15,5 millió dollárt (kb. 3,5 milliárd forintot) kapott kártérítésként.

Rovatok