Index Vakbarát Hírportál

Hazaküldik Hawaiiról a hajléktalanokat

2013. július 31., szerda 16:17

Százezer dollárt különített el Hawaii vezetése arra, hogy hazaküldje a hajléktalanokat abba az amerikai államba, ahonnan jöttek. De a hajléktalanoknak nem lesz kötelező elfogadniuk a felajánlott csak oda repülőjegyet, és a hatóságok csak azokat küldik haza, akiknek lenne  hova menniük, de nincs rá pénzük, írja a Daily Mail.

A programmal csökkenteni akarják a hajléktalanellátás miatt az államra nehezedő terheket. Egy hawaii képviselőnő szerint ha egy hajléktalan hónapok múlva vissza is tér a szigetekre, már akkor is rengeteg pénzt megtakarítottak a segélyező hatóságok a szálláson, étkezésen és orvosi költségeken. Mivel azonban Hawaiit több ezer kilométer választja el az USA többi részétől, elég valószínű, hogy a Térj Haza! program végleges megoldást kínál.

Ennek ellenére nem támogatja mindenki a programot, mivel drága és bonyolult az adminisztrációja, és valójában nem jelent segítségnyújtást a hajléktalanoknak. Más városokban is vannak hasonló projektek, „ott a legtöbbször a helyi rendőrség felelős a programért, és tulajdonképpen azt a választást kínálja a hajléktalanoknak, hogy vagy elmennek egy szállóra, vagy a börtönbe, vagy hazaküldik őket” – mondta Michael Stoops, egy amerikai hajléktalanokat segítő szervezet vezetője.

Rovatok