Index Vakbarát Hírportál

Négy idős férfit tartott fogva a garázsában

2013. július 31., szerda 15:21

Egy houstoni férfi azzal az ígérettel csalogatott be négy – 50, 65, 74 és 79 éves – férfit, hogy ott élelmet, sört és cigarettát kapnak, majd amint elfogadták az ajánlatot, rájuk zárta az ajtót. A 31 éves Walter Renard Jones ezután arra kényszerítette őket, adják át a szociális segélyre és a veteránellátásra feljogosító kötvényeiket, az azok után járó pénzt pedig a továbbiakban ő vette fel – írja az NBC News.

A négy férfi közül hármat több mint egy évig tartott fogva, ők szabadulásukkor annyira alultápláltak voltak, hogy kórházba kellett őket szállítani. A legidősebb fogoly, a 79 éves William Merle Greenawalt olyan rossz állapotban volt, hogy a kórházi kezelés ellenére múlt csütörtökön meghalt. A másik két kórházba szállított férfit azóta kiengedték, és átadták őket egy felnőttekkel foglalkozó segélyszolgálatnak. Negyedik társuk, aki csak hat hónapig raboskodott, jobb állapotban volt, ezért nem tartott igényt egészségügyi ellátásra.

Jonest július 19-én tartóztatták le, idősek elleni tettleges bántalmazás és idősek kárára elkövetett mulasztás gyanújával, azonban azt még nem lehet tudni, hogy Greenewalt halálával módosítják-e a vádat. Jonesnak nem ez volt az első ügye: 2001-ig visszamenőleg többször előállították lopás, illetve marihuánabirtoklás miatt. 1997-ben a fiatalkorúak bírósága ítélte el kétrendbeli, gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatt, amit 2009-ben a regisztrációs kötelezettség ellenére nem jelentett. Utóbbi vádat bizonyíték híján ejtették.

A ház, amelyben a négy férfit fogva tartották, korábban egy Jones nagymamája által jegyzett, hajléktalanokat segítő nonprofit szervezet, a Faith Ministries központja volt. A szervezetnek 2010-ben vonták vissza a működési engedélyét, adóbevallási kötelezettségeik elmulasztása miatt.

Rovatok