Index Vakbarát Hírportál

Az orosz Facebook állást ajánlott Snowdennek

2013. augusztus 1., csütörtök 23:25

A Vkontakte fenegyereke programozói közé várja a szivárogtatót.

Az orosz hatóságok által megadott menekültstátusz birtokában öthetes várakozás után elhagyhatta a seremetyevói repülőtér tranzitépületét Edward Snowden. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori programozójaként az amerikai hatóságok globális lehallgatórendszeréről hírt adó 30 éves férfi most titkos helyen tartózkodik, vélhetően az orosz fővárosban, de állásajánlatot már kapott: programozói közé hívta őt Pavel Durov, a VKontakte (VK) közösségi szájt alapítója. Az orosz hatóságokkal gyakran hadilábon álló 29 éves dollármilliomos üdvözölte a személyes adatok kezelésének biztonságáért síkraszállt Snowden oroszországi letelepedését. „Ilyen pillanatokban lehetünk büszkék hazánkra és érezhetünk szomorúságot az Egyesült Államok miatt, amely elárulta elveit, amelyeken alapszik” – írta az Oroszországban a Facebookot egyelőre megelőző VK tulajdonosa, aki egyébként Szentpéterváron angol szakon végzett és a hadtudományi tanszéken propaganda és  pszichológiai háború címen folytatott tanulmányokat.

Az orosz Zuckerberg is szálka a hatóságok szemében

Durov szerint igen vonzó lehet Snowden számára a feladat, hogy felhasználók millióinak adatvédelméről gondoskodjék. Ezt egyébként Durov az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) szemben is fontosnak tartja: két évvel ezelőtt néhány, a VK oldalain szerveződő ellenzéki csoport bezárását kérte tőle a szervezet, ám Durov ehelyett egy lógó nyelvű kutyát posztolt twitteres oldalára, az FSZB beszkennelt kérvénye mellé.

Igaz, a maga ízlése szerint azért kész a vélemények korlátozására: idén a gyermekeket szülni nem akaró nők "childfree" nevű csoportját zárta be a VK oldalain.

Áprilisban eljárást indítottak ellene, mert állítólag könnyebb sérüléseket okozott autójával egy rendőrnek, akinek nem akart megállni egy közúti ellenőrzésen, ám végül vádemelés nélkül lezárták az ügyet, amelyet elindulásakor sokan úgy értékeltek, hogy a Kreml így akart nyomást gyakorolni Durovra, hogy engedjen hozzáférést a titkosszolgálatok számára a közösségi oldalhoz.

Az amerikai Raszkolnyikov

Snowden a repülőtér elhagyása után nem nyilatkozott a sajtónak, csupán jogi képviselője, Anatolij Kucserena közölte a legfontosabb tudnivalókat, majd talányosan sejtetni engedte, hogy tudja, hol fog tartózkodni Snowden, ám „a világ legkeresettebb emberének” rejtekét biztonsági okokból nem fedheti fel.

Korábban ő mondta el azt is, hogy Snowdennek hiányzik a családja és Amerikában élő barátnője, valamint, hogy ideiglenes helyett - jelenlegi engedélye egy évre szól - akár végleges letelepedési helyként is szóba jöhet Snowdennél Oroszország, amelynek történelmével és irodalmával is elkezdett megismeredni. „Nemrég elolvasta a Bűn és bűnhődést, nagyon tetszett neki” – mondta róla Kucserena.

Az USA bosszúból a NATO-t is bővítené

Az Egyesült Államok már jelezte csalódottságát amiatt, hogy Moszkva menekültstátuszt adott Snowdennek és elzárkózott a kiadatási kérelemtől, noha az amerikaiak vállalták, hogy semmiképp sem szabnak ki halálbüntetést a férfira, ha bűnösnek találják.

A Fehér Ház szóvivője szerint egyelőre kérdés, hogy Barack Obama találkozni fog-e szeptemberben Vlagyimir Putyinnal Moszkvában, ahol az orosz elnök fogadná amerikai kollégáját a szentpétervári G-20 fóruma után. Jay Carney ugyanakkor jelezte: az bizonyos, hogy Obama elmegy a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő rendezvényre. (Elvileg tehát itt is tarthatnak négyszemközti megbeszélést, ha a moszkvai vizitet mégis törölnék.)

„Sokkal realistábban kellett volna eddig is közelítenünk Oroszországhoz, remélem, ezután erre már mód lesz” – írta John McCain hivatalos honlapján. Az arizonai szenátor – a republikánusok George Bushsal szemben 2000-ben alulmaradt elnökjelöltje – szerint a NATO mielőbbi bővítésére is szükség van, felvéve a tagok közé az Oroszországgal szemben területi vitában álló Grúziát is.

Moszkvának igaza volt?

A 77 éves konzervatív politikus szerint szélesíteni kell a Magnyitszkij listát is, amelynek nyilvános részén 18 orosz ügyész, orvos és bíró áll, aki Washington szerint felelős Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló 2009-es haláláért moszkvai fogdájában. Az érintettek nem kaphatnak amerikai vízumot, és családtagjaik sem vezethetnek amerikai bankszámlát.

Ezen kívül McCain szerint ki kell építeni az európai rakétaelhárító rendszert is. Felvetése azonban némi elégtételt jelenthet Moszkvának: Washington ugyanis hivatalosan mindig azt állította, hogy a tervezett rendszer egy esetelegesen Iránból induló rakétatámadás ellen nyújtana védelmet és nem Oroszország atomhatalmi pozícióinak aláásására irányul.

Rovatok