Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálják az orosz vodkát az amerikai melegek

2013. augusztus 1., csütörtök 07:46

Orosz vodkával locsolták le a járdát a New York-i orosz konzulátus előtt amerikai melegjogi aktivisták szerdán. Az akció eredetileg az ország melegbárjaiból indult el, ahol már a múlt hét óta nem szolgálnak fel orosz eredetű vodkát – írta a Reuters. A tiltakozást az a júniusban elfogadott orosz törvény váltotta ki, amely szerint tilos a homoszexualitás propagálása fiatalkorúak körében. A megfogalmazás általánossága lehetőséget ad arra, hogy általában is kriminalizálják az LGBT-társadalmat – vélik a melegjogi aktivisták, akik szerint az is aggasztó, hogy mind több erőszakos támadás éri a homoszexuálisokat Oroszországban.

„Abban bízunk, hogy így változást tudunk elérni Oroszországban” – jelentette ki a tiltakozók képviseletében Chuck Hyde, a legnagyobb chicagói melegbár tulajdonosa.

Az akció érzékenyen érinti a Sztolicsnaja vodkát, amelynek képviselője közölte: a luxemburgi bejegyzésű SPI Group – amelynek a tulajdonában áll a Sztolicsnaját előállító cég – nincsen köze a Kreml által követett politikai nézetekhez. "A vállalat eddig is és a jövőben is az LGBT társadalom támogatója és barátja marad" – tudatta közleményében az SPI Group képvisletében Val Mengyelejev.

Rovatok