Index Vakbarát Hírportál

Négy év jogerősen Berlusconinak

2013. augusztus 1., csütörtök 20:18

Az olasz semmítőszék csütörtökön meghozta ítéletét a Mediaset-perben: a harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől - a kiegészítő büntetés újratárgyalását a milánói másodfokú bíróságra utalták vissza. Utóbbi döntésnek köszönhetően Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. Az sem kizárt, hogy Berlusconi önként lemond mandátumáról.

A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. A 76 éves Berlusconit kora miatt nem börtönbüntetés várja, hanem házi őrizet, esetleg közmunka. A hivatali folyamatok lassúsága miatt az is valószínűtlen, hogy ősz előtt megkezdődhet a büntetés letöltése - írja  a Reuters. A szenátus mentelmi jogi bizottsága elé harminc nap múlva kerülhet Berlusconi mandátuma megszüntetésének kérdése. Erről a felsőháznak is szavaznia kell. Ezt követően Silvio Berlusconi - mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve - dönthet arról, hogy egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

Ez az első alkalom Berlusconi bírósági ügyeinek húszéves történetében, hogy a Szabadság Népe (PdL) elnökét harmadfokon is elítélik. Elemzők szerint az ítéletet követően a PdL nem fogja azonnal megbuktatni a nagykoalíciós kormányt, de az ítélet belpolitikai következményei kiszámíthatatlanok. Felmentés esetén a balközép Demokrata Párt (PD) szavazóbázisa lázadhat fel az "adócsaló" Berlusconival koalícióban maradó balközép kormány ellen.

Berlusconi a római rezidenciájának számító Grazioli-palotában a tévén keresztül követte az ítélet bejelentését ügyvédjeivel és idősebb lányával, Marinával. Az ítélet óta a PdL politikusai folyamatosan érkeznek Berlusconi római rezidenciájára. Berlusconi az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy az ítélet nem befolyásolja majd a nagykoalíciós kormány sorsát. A Grazioli-palota környékét lezárták, és Róma központjában kiemelt biztonsági készültséget vezettek be. Az utcákon a PdL hívei Berlusconit éltetik, hangoztatva, hogy mindvégig kitartanak mellette. Silvio Berlusconi ellenzői pezsgőt bontottak a semmítőszék épülete előtt.

Rovatok