Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből ölt meg afgán rendőröket egy NATO-helikopter

2013. augusztus 1., csütörtök 16:37

A helikopter szerda éjjel éppen légi erősítés céljából körözött egy megtámadott ellenőrző pont felett, amikor tisztázatlan körülmények között afgán rendőrökre nyitott tüzet a keleti Nangarhar tartományban. Bryan Gatewood NATO-szóvivő szerint az öt halott mellett két rendőr megsebesült, az esetet kivizsgálják.

Szerda délután az ország déli Uruzgán tartományában tálib fegyveresek megöltek egy oktatási elöljárót, két fiát és egy testőrt. Az északnyugati Farjáb tartományban egy országút mentén elhelyezett akna robbant fel csütörtökön, megölve két rendőrt és egy ügyészt. Heten megsebesültek.

Hamid Karzai afgán elnök és az országban tartózkodó nemzetközi szövetségesek között komoly feszültséget okoz, hogy a NATO-bevetések során a polgári lakosság tagjai közül is számosan esnek áldozatul.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei már korábban megállapodtak Kabullal abban, hogy a nemzetközi erők harcoló alakulatai jövő év végéig kivonulnak az országból. Jelenleg még mintegy 68 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban, a tervek szerint 2014 februárig a felére csökkentik a létszámot.

Washington korábban azt jelezte, hogy a NATO harci bevetésének befejezése után néhány ezer amerikai katona továbbra is az ázsiai országban maradna a helyi biztonsági erők kiképzésének támogatására. Az utóbbi időben azonban romlott a viszony Barack Obama amerikai elnök és Hamid Karzai között, ezért nem zárható ki, hogy a csapatkivonásokat is gyorsabban hajtják végre.

Rovatok