Index Vakbarát Hírportál

Bevonták Berlusconi útlevelét

2013. augusztus 2., péntek 21:19

Alig egy nappal a semmítőszék ítélete után az olasz rendőrség pénteken bevonta Silvio Berlusconi útlevelét, miközben az általa vezetett Szabadság Népe (PdL) miniszterei bejelentették: készek távozni a nagykoalíciós kormányból. A párt parlamenti szenátorai és képviselői ugyancsak készek lemondani mandátumukról.

Berlusconi péntek este a PdL szenátoraival és képviselőivel egyeztetett. A találkozón Berlusconi azonnali igazságügyi reformot szorgalmazott, s azt is hangoztatta, hogy a PdL készen áll a választásokra.

Az olasz semmítőszék csütörtökön hozta meg ítéletét a Mediaset-perben: a harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. A 76 éves Berlusconit kora miatt nem börtönbüntetés várja, hanem házi őrizet, esetleg közmunka.

Ez volt az első alkalom Berlusconi bírósági ügyeinek húszéves történetében, hogy a Szabadság Népe elnökét harmadfokon is elítélik.

Berlusconit az úgynevezett Mediaset-ügyben adócsalás miatt ítélték még májusban 4 év börtönre és a közhivataltól való eltiltásra. A vád szerint az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal, amivel Berlusconi vállalata összesen 280 millió eurót keresett feketén.

A volt kormányfő azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott, hiszen már a kérdéses időpontban, 2002-2003-ban is miniszterelnök volt, s nem foglalkozott filmes jogdíjakkal. Az ügyész szerint azonban mindvégig cégcsoportja legfőbb irányítója maradt. Berlusconi az ellene folyó bírósági eljárásokat a baloldali vizsgálóbírók által indított, politikai indíttatású hajtóvadászatnak tartja.

Rovatok