Index Vakbarát Hírportál

Mugabe nyerte az elnökválasztást

2013. augusztus 2., péntek 11:04

Robert Mugabe zimbabwei államfő a voksok 70-75 százalékát szerezte meg az elnökválasztáson, pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) pedig a parlamenti képviselői helyek kétharmadának elnyerésére számíthat - közölte pénteken a párt szóvivője.

Az ilyen arányú többség azt jelentené, hogy a párt egyedül képes módosítani az alkotmányt. A zimbabwei alkotmány viszonylag liberális, márciusban hagyták jóvá referendumon.

A 210 választókerületből eddig 62-ben hozták nyilvánosságra az eredményt, és ezek közül ZANU-PF 52-ben győzött. A parlamentben eddig Morgan Tsvangirai miniszterelnök Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) nevű pártjának volt többsége. Mugabe és Tsvangirai, a két régi ellenfél 2009 óta osztoznak a hatalmon, miután a nemzetközi erők kikényszerítették a hatalommegosztást az előző évben elcsalt választások után.

Bár Mugabe a választás előtt azt állította, hogy azok szabályosak és tiszták lesznek, ebben nem mindenki hisz egyöntetűen. Riválisa, Tsvangirai azzal vádolta, hogy Mugabe ezúttal is meg akarja hamisítani a választások eredményét.

A választások tisztaságával kapcsolatos gyanakvás most sem teljesen megalapozatlan. A BBC tudósítója korábban azt mondta, saját szemével látta azt a választási névjegyzéket, amin több ezer halott neve is szerepel, míg más személyek, különböző igazolványszámmal többször is rajta vannak.

Mugabe ugyanakkor éppen az ellenfele pártjához tartozó pénzügyminisztert vádolta azzal, hogy nem állnak rendelkezésre a választások megfelelő lebonyolításához szükséges összegek. Utóbbi azzal védekezett, hogy a zimbabwei költségvetés egyik legfontosabb bevételi forrását jelentő bányaosztalékokat nem utalták át a nagy, részben állami kézben lévő gyémántbánya-társaságok.

 

Rovatok