Index Vakbarát Hírportál

Németországnak elege lett az angolokból

2013. augusztus 2., péntek 20:18

Egy hidegháborús szerződés miatt Németországban eddig az amerikai, a francia és a brit kormány is megrendelhette a kormánytól, hogy lehallgassa az ott élőket. A szerződést még a '60-as években kötötték, de csak akkor lehetett lehallgatni, ha ez kapcsolódott az NSZK-ban állomásozó szövetséges csapatok biztonságához.

A németek most az amerikai-angol megfigyelési botrány miatt mondták fel a szerződést, egyelőre csak az Egyesült Államokkal és a britekkel (tehát a franciákkal nem). Guido Westerwille német külügyminiszter szerint a kormányközi megállapodás lemondását hetek óta készítették elő, és felmondás "szükséges és megfelelő" következménye a személyes adatok lezárásáról szóló vitának. Ezt az AP hírügynökségnek mondta.

Az amerikai külügyminisztérium nem reagált semmit az ügyben, de azt megerősítették, hogy a megállapodást tényleg felmondták a németek. Az angolok szerint helyes, hogy a hidegháborús maradványok eltűnnek.

Azt érdemes tudni még, hogy Németországban néhány hét múlva választások lesznek, és az ellenzék persze megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy Merkel kormánya hagyja, hogy az amerikaiak megfigyeljék az embereket. A látványos szakítás egy névtelenül hivatkozó német kormányhivatalnok szerint látszatintézkedés, mert a hidegháború vége óta egyetlen egyszer sem keresték meg a német kormányt erre hivatkozva, és Németország a NATO-ban egyébként is együttműködik az angol-szászokkal.

Rovatok