Index Vakbarát Hírportál

Öt év börtön egy 74 éves ciprusi képviselőnek

2013. augusztus 2., péntek 17:21

Öt év börtönre ítélték Cipruson az ország volt védelmi miniszterét egy dél-ciprusi haditengerészeti támaszponton két évvel ezelőtt történt robbanássorozat miatt.   A robbanásban 13 ember vesztette életét, és súlyos károk keletkeztek a szigetország legnagyobb villamos erőművében is.

A 74 éves Kosztasz Papakosztaszt pénteken ítélték el: egy lárnakai bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben talált vétkesnek, mert nem tett óvintézkedéseket az elkobzott iráni lőszert tartalmazó 80 konténer felrobbanásának megelőzésére. Papakosztaszt július 9-e óta kórházban ápolják, és nem jelent meg a pénteki ítélethirdetésen.

Egy - Iránból Szíriába tartó - hajóról 2009-ben lefoglalt lőszert két éven át tárolták szabálytalanul egy katonai támaszponton, ahol 2011. július 11-én hatalmas robbanások történtek. A robbanássorozat következtében komoly károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken is. A hatóságok szerint az egyik konténer öngyulladása okozta a katasztrófát.

A robbanássorozat belpolitikai válságot okozott Cipruson, megrendítve az akkor kormányzó baloldali AKEL (Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja) iránti bizalmat. A történtek után Papakosztasz és Kiprianu azonnal lemondott miniszteri tisztségéről. A katasztrófa után röviddel lefolytatott vizsgálat rámutatott az akkori elnök, Demetrisz Krisztofiasz felelősségére is, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a Szíriával és Iránnal való kapcsolattartás érdekében a szállítmány Cipruson maradjon. Ő azonban elnöki mentelmi joga miatt elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást.

Rovatok