Index Vakbarát Hírportál

Murszi szövetségesei tárgyalnának

2013. augusztus 3., szombat 17:53

A hetek óta tartó véres tiltakozások után Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök szövetségesei hajlandónak mutatkoznak a párbeszédre.

A Murszi-barát szövetség tiszteletben tartja a tömegmozgalomnak azokat a követeléseit, amelyek az elnök bukásához vezettek - közölte egy szóvivő szombaton Kairóban, miután a szövetség képviselői találkoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió küldötteivel, mások mellett William Burns amerikai külügyminiszter-helyettessel.

A szövetségen belül ugyanakkor az az uralkodó vélemény, hogy Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok, vezérkari főnök úgymond nem lehet a politikai megoldás része, annak az időközben felfüggesztett alkotmány alapján kell megtörténnie. A párbeszédet az ország jövőjéről polgári politikusokkal, nem pedig a katonákkal kell lefolytatni - mondta a szóvivő.

A katonák július 3-án buktatták meg és vették őrizetbe Mohamed Murszit. Murszi hatalomtól való megfosztását egyiptomiak millióinak tüntetései előzték meg. A demonstrálók a legnépesebb arab ország "lopakodó iszlamizálása" és a gyászos gazdasági helyzet miatt tiltakoztak.

Rovatok