Index Vakbarát Hírportál

Három halottja is van a börtönlázadásnak

2013. augusztus 4., vasárnap 07:54

A hadsereget kellett bevetni Hondurasban szombaton egy börtönlázadás leverésére, ahol a rendőrségi szóvivő szerint három bandatag meghalt, kilencen megsebesültek, három fegyőr pedig lőtt sebet kapott. A főváros közeli fegyházban, ahol 3500 rabot tartanak fogva, az egik banda tagjai verekedtek össze más köztörvényesekkel.

Porfirio Lobo államfő közölte, hogy véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy a büntetés végrehajtási intézmények a foglyok irányítása alatt állnak, ezért veti be a katonaságot a börtönök ellenőrzésére.

.Elképzelhető, hogy a börtönben több holttestet is rejtegetnek, az épület átvizsgálása még folyik. Kivezényeltek hetven katonát a rabkórházhoz is, mert félő, hogy a banda tagjai megpróbálják kiszabadítani a sebesült társaikat. "Észrevettük, hogy több gépkocsiban fegyveresek cirkálnak a környéken" - mondta a rendőrség szóvivője.

Hondurasban éppen előző nap hoztak nyilvánosságra egy jelentést, amely szerint kialakult a börtönök egy bizonyos "önkormányzati" rendszere, amelynek az élén a koordinátoroknak nevezett rabok állnak. Őket a foglyok választják maguk közül, és ők szabják meg a viselkedési szabályokat, beleértve a gyakran kegyetlen fegyelmi intézkedéseket is.

Rovatok