Index Vakbarát Hírportál

Börtönből szabadult terroristáktól retteg az Interpol

2013. augusztus 5., hétfő 10:32

Nemzetközi biztonsági figyelmeztetést adott ki az Interpol, arra kérve a tagországait, segítsenek kideríteni, van-e kapcsolat az utóbbi hónapok börtönök ellen intézett, több száz rab kiszabadulásával járó támadásoknak – írja a CNN. A szervezet az al-Kaidát gyanítja a megmozdulások mögött.

Az utóbbi időben számos börtönlázadás, illetve börtönök elleni támadás híre járta be a világsajtót. Július 22-én Irakban ostromoltak meg két börtönt, az akció során egy helyi képviselő szerint 500, más források szerint több ezer rab szabadult ki. A támadást egy nappal később az al-Kaida egyik csoportja vállalta magára.

Július 26-án egy Bengáziban található líbiai börtönből szöktek meg mintegy 1200-an, egy időben azzal, hogy országszerte tiltakozók rohanták meg az iszlamistákkal szövetséges pártok irodáit.

Július 30-án rendőregyenruhába öltözött tálib fegyveresek támadták meg az egyik észak-pakisztáni tartomány legnagyobb börtönét, amelynek során körülbelül 200 rabot szabadítottak ki. A kiszabadított foglyok közül 35-en militáns vezetők voltak. A támadás előtt összesen 483-an voltak a börtönben, a rabok csaknem felét megszöktették. Az akciót a pakisztáni tálibok vállalták magukra.

A nagykövetségek továbbra is zárva tartanak

Vasárnap összesen 21 amerikai nagykövetség és konzulátus zárt be a Közel-Keleten a terrorfenyegetettség miatt. Az USA külügyminisztériuma hétfőn meghosszabbította az óvintézkedést.

Leginkább Jemen fővárosát, Szanaát látják fenyegetettnek, itt a brit, a francia és a német külképviseletek is bezártak. Mindeközben a jemeni biztonsági erők páncélosokkal vonultak fel az említett külképviseletek elé, hogy szavatolják azok biztonságát.

Hétfőn több városban, többek között Algírban, Kabulban és Bagdadban újranyitottak az amerikai követségek, ugyanakkor Abu-Dzabi, Ammán, Kairó, Rijád, Doha, Dubaj, Kuvait és Tripoli külképviseletei továbbra is zárva tartanak. A fentiekkel együtt összesen 19 amerikai követség lesz zárva a héten.

Az Egyesült Államok ugyanakkor egy globális utazási figyelmeztetést is kiadott a közel-keleti és  észak-afrikai országokra, valamint az Arab-félsziget államaira, augusztus 31-ig. Ebben arra hívják fel az amerikaiak figyelmét, hogy a fent említett térségekben „folyamatosan fennáll a terrorista támadások veszélye”.

Rovatok