Index Vakbarát Hírportál

Halálbüntetés vár a tömeggyilkos pszichiáterre

2013. augusztus 6., kedd 20:47

Megkezdődött a tárgyalása annak az amerikai katonai pszichiáternek, aki egy texasi katonai bázison tizenkét társát megölte, harmincegyet pedig megsebesített 2009-ben. A Fort Hood-i vérengzés békeidőben a valaha volt legtöbb áldozatot követelő támadás volt egy amerikai katonai bázison – írja a BBC.

Nidal Malik Hasan a texasi Fort Hood-i bázison az éppen védőoltásokra váró katonákra nyitott tüzet. Ezen a támaszponton estek át az egészségügyi ellenőrzésen a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák.

A palesztin származású, de amerikai születésű katonai orvos egy asztal tetejéről két fegyverrel kezdett lövöldözni. Az öldöklő katonaorvost végül sikerült még azelőtt megállítani, hogy a támadó bejutott volna az Afganisztánba és Irakba készülő egységek ünnepélyes eskütételére.

A pszichiátert, akit a seregben állítólag zaklattak muszlim hite miatt, akarata ellenére vezényelték volna Irakba. Mint a későbbi vizsgálatokban fény derült rá, az FBI és a hadsereg illetékeseimeg tudták volna akadályozni az ámokfutást, ha nem veszik semmibe a hozzájuk befutott figyelmeztetéseket. Annak ellenére is elálltak a komolyabb vizsgálódástól, hogy tudtak Hasan levelezéséről egy terrorizmus miatt körözött hitszónokkal.

A per azon a katonai támaszponton volt, ahol a vérengzés is történt. A Pentagon nem terrorista cselekményként, hanem munkahelyi erőszakként kezeli az esetet, ami felháborodást keltett az áldozatok és családtagjaik körében.

Az első tárgyalási naponn Steve Henrick ügyész azt mondta, Hasan előre megfontolt szándékkal fegyvertelen, gyanútlan, védtelen katonákat vett célba és egyértelműen a lehető legtöbb katonát akarta megölni.

A tárgyaláson a támadásban szerzett gerincsérülése miatt kerekesszékbe kényszerült Hasan saját magát védi. Halálbüntetésre számíthat, igaz, az ítéletet valószínűleg csak évtizedek múlva fogják végrehajtani.

Rovatok