Index Vakbarát Hírportál

Orosz-amerikai külügyi találkozó pénteken

2013. augusztus 6., kedd 22:12

John Kerry amerikai külügyminiszter és Chuck Hagel, a védelmi tárca vezetője pénteken Washingtonban találkozik orosz kollégáival, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Sojguval, az orosz védelmi tárca vezetőjével – közölték nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek. A találkozót a külügyminisztérium épületében tartják.

A két ország között az elmúlt hetekben feszültebbé vált a viszony. Felmerült az is, hogy Barack Obama amerikai elnök nem vesz részt a Vlagyimir Putyin orosz államfővel szeptemberre Moszkvába tervezett csúcstalálkozón, mert Oroszország menedéket biztosított Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának. Snowden információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről.

Kedden előzőleg Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökség szerint közölte, hogy a pénteki tárgyalások előkészületei befejeződtek, és a napirenden kétoldalú kérdések, valamint Szíria és Afganisztán szerepel.

A Putyin-Obama csúcstalálkozót, amelyet a G20 országcsoport szentpétervári tanácskozása előtt terveznek, Washington közvetetten a Snowden-ügy fejleményeihez kötötte. Jay Carney fehér házi szóvivő hétfőn kijelentette, hogy Washington továbbra is "tanulmányozza a csúcstalálkozó hasznosságát", de "csak a következő napokra" ígért döntést. "Nyilvánvalóan mélységesen különbözik a véleményünk az oroszokkal az Edward Snowden ügyében hozott döntéssel. Nem értünk egyet az oroszokkal számos más kérdésben, így Szíriával kapcsolatban sem" – mondta Carney.

Washington és Moszkva között vita van az iráni atomprogram kapcsán is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Rómában bírálta, hogy miközben beiktatták az ország új elnökét, a "mérsékeltnek" tartott Haszan Róhánit, az amerikai képviselőház újabb szankciók elrendelése mellett döntött. Katonai téren is sok a vitás kérdés, így az Obama elnök által kívánt atomfegyver-csökkentés és az amerikai rakétavédelmi programok orosz ellenzése miatt.

Rovatok