Index Vakbarát Hírportál

Újra rács mögött a tévedésből elengedett pedofil

2013. augusztus 6., kedd 06:48

Letartóztatta a spanyol rendőrség azt a Marokkóban pedofíliáért 30 évre elítélt férfit, akinek tévedésből adott amnesztiát a marokkói király. VI. Mohamed szerint nem volt tisztában Daniel Galván bűncselekményének jellegével, amikor július végén hozzájárult a 48 spanyol állampolgárt érintő amnesztiarendelethez. A történtek miatt az uralkodó a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét is lemondatta.

Galván alig két évet töltött ítéletéből, amelyet tizenegy, 3 és 14 év közötti gyermek megerőszakolásáért szabtak ki rá – írta a BBC. A középkorú férfi azonban nem sokáig élvezhette a váratlan szabadságot: miután a marokkói uralkodó tegnap, konzultálva a spanyol hatóságokkal, visszavonta döntését, a spanyol szervek letartóztatták a férfit Murciában.

A marokkói király július Galvánnal együtt 48 spanyol állampolgárságú rabot részesített kegyelemben, főként olyanokat, akiket kábítószer-kereskedelemért egy-két évre elítéltek el az észak-afrikai országban. Nem világos, hogy miként kerülhetett fel a listára a súlyos évtizedekre elítélt Galván.

A férfi elengedése tiltakozásokhoz vezetett Marokkóban. Madrid is kifogásolta a döntést, nemcsak a pedofíliáért elítélt férfi, de további 17 személy esetében, akikkel kapcsolatban azt kérvényezte Marokkótól, hogy az illetők Spanyolországban töltsék le büntetésüket. A másik 30 elítélt kegyelme ellen nem emelt kifogást.

Rovatok