Index Vakbarát Hírportál

Szeptemberben döntenek Csatáryról

2013. augusztus 7., szerda 14:11

Szeptember 26-ra tűzte ki a kassai kerületi bíróság annak a tárgyalásnak az új időpontját, amelyen Csatáry László életfogytiglani börtönbüntetésének letöltési módjáról kell döntenie.   A kassai kerületi bíróságnak eredetileg még júliusban kellett volna döntenie, de az akkori nyilvános ülést elnapolták, mivel Csatáry László nem jelent meg a tárgyaláson, és a bíróság arról sem értesült, hogy Csatáry átvette-e az idézést.

A kassai bíróság úgy tudja, hogy nem sikerült Csatáry Lászlónak kikézbesíteni az idézést, ezért most azt kérték a magyar bíróságtól, hogy biztosítsák az idézés kézbesítését. Ha a kézbesítés után Csatáry László úgy dönt, hogy nem vesz részt a tárgyaláson, a bíróság távollétében is döntést hozhat.

Szeptemberben 26-án arról születhet döntés, hogy Csatáry Lászlónak melyik büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie a rá kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztést. Ennek előzménye, hogy a kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai Népbíróság által 1948-ban "fasiszta megszállás és kollaboráció" miatt hozott halálos ítéletet. A Népbíróság eredeti ítéletét azért minősítette át a kassai ítélőtábla, mert a hatályos szlovák jogrend nem számol halálbüntetéssel, és így az egykori ítélet csak így vált "végrehajthatóvá."

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ állítása szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. A 98 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Rovatok