Index Vakbarát Hírportál

Aszad túlélt egy rakétatámadást

2013. augusztus 8., csütörtök 07:14

Bassár el-Aszad túlélte azt a rakétatámadást, amelyet konvoja ellen intéztek, miközben az egyik damaszkuszi mecsetbe tartott – legalábbis erre lehet következtetni a szíriai köztévé csütörtöki adásából, amelyben a szíiai elnököt imádkozás közben mutatják az Anas bin Malek mecsetben. Az elnök éppen a ramadánt lezáró íd al-fítr ünnep alkalmából rendezett közös imádkozásra tartott.

A rakétatámadással kapcsolatban két felkelő csoport is nyilatkozott. Islam Alloush a Liwa al-Islam csoport képviseletében azt mondta: „Aszadot nem találták el, de a rezsimtől származó információink alapján az elnök konvojában többen megsérültek".

A szíriai tájékoztatási miniszter, Omran Zoabi „totális hazugságnak” nevezte a rakétatámadásról szóló híreket.

Újabb amerikai segítség a felkelőknek

Az Egyesült Államok újabb 195 millió dollár támogatást nyújt a szíriai lázadóknak, humanitárius és élelmiszersegély formájában – jelentette be Barack Obama amerikai elnök.

A mostani felajánlással együtt az Egyesült Államok már több mint egymilliárd dollárnyi (mintegy 226 milliárd forint) segélyt küldött Szíriába az ottani polgárháború két évvel ezelőtti kitörése óta. Az újabb segély bejelentését Obama a muszlimok böjti hónapját, a ramadánt lezáró íd al-fítr ünnepre időzítette.

A Fehér Ház által szerdán közzétett nyilatkozatban Obama azt írja, hogy sok amerikai a muszlimokkal együtt ünnepelte a ramadánt. Szíriában azonban milliók veszítették el az otthonukat, és az Egyesült Államok segíteni akar.

Washington nemrég hagyott jóvá egy másik támogatási csomagot, amelyet a szíriai lázadóknak szánt fegyverekből állítottak össze, hogy megfordítsák a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg utóbbi időben aratott harctéri győzelmeit.

Rovatok