Index Vakbarát Hírportál

25 évet ülhetnek a bostoni merénylő segítői is

2013. augusztus 9., péntek 01:34

A bostoni robbantás ügyében még májusban letartóztatott kazah segítőket, azaz Azamat Tazsajakovot és Diasz Kadirbajevet számukra legrosszabb esetben akár huszonöt évre is börtönbe zárhatják az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, a 250 ezer dolláros bírság mellé, írja az LA Times. A valószínűsíthető kiutasítás mindezek mellett még el is törpül. Mindketten előzetes letartóztatásban várják a vádemelés utáni további fejleményeket.

A merényletet testvérével elkövető Dzsohar Carnajevet április 20-án kapták el, fivére életét vesztette a rendőrökkel folytatott tűzharcban. A sérült, de életben maradt fiatalabb testvérre akár halálbüntetést is kiszabhatnak, ő mindenesetre a július 10-i tárgyaláson nem vallotta magát bűnösnek.

Az FBI szerint a letartóztatott kazah Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev az amerikai Robel Philliposszal együtt elmentek diáktársuk kollégiumi szobájába – mindhárman a massechusettsi Dartmouth Egyetemre jártak –, és kidobták a szemétbe az ott talált hátizsákot több, a felrobbantott bomba otthoni elkészítésére utaló bizonyítékkal, köztük egy adag vazelinnel és néhány tűzijáték-patronnal, amelyből a tettes korábban kiemelte a puskaport.

A vádlottak vallomása szerint a hírekből vált gyanússá számukra, hogy diáktársuk érintett lehet a támadásban, és erről sms-t is írtak Carnajevnek. „– Nagyot fogsz röhögni (LOL) Inkább ne írj nekem többet, a szobámból mindent elvihetsz, ha kell belőle valami.″ – idézte a BBC orosz szolgálata Carnajev válaszát, amit Kadirbajev saját bevallása szerint csak rossz viccnek vett. A robbantás után két nappal találkozott Carnajevvel, majd társaival másnap ismét elment hozzá, ám a fiatalember addigra már eltűnt a kollégiumból. A diáktársak Carnajev szobájában ekkor találtak a hátizsákra, amitől, vallomásuk szerint azért váltak meg, hogy „Carnajevnek ne legyenek kellemetlenségei″.

Beismerésük jelentősen megnehezíti ügyvédjük dolgát, aki azzal érvelt, hogy a diákok nem tudtak arról, hogy Carnajevnek valóban köze volt a merénylethez. Phillipos házi őrizetben és állandó nyomkövetővel a testén várja a tárgyalásokat.

A két kazah diák állítólag már korábban is felkeltette a bostoni rendőrség figyelmét, többek között azzal, hogy egy „Terrorist #1″ feliratot helyeztek el autójukon, amellyel Carnajev is többször utazott.

Tazsabajev kapcsán az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) elismerte, hogy az intézmény hibázott, amikor január végén nem akadályozta meg a fiatalember beutazását az Egyesült Államokba, noha a diákvízuma már korábban lejárt.

Továbbra sem világos, hogy a Carnajev fivérek önállóan vagy egy terrorista szervezettel kapcsolatban állva hajtották végül akciójukat. A csecsenföldi Doku Umarovval kapcsolatban álló dagesztáni mudzsahedek internetes nyilatkozatukban elhatárolódtak az akciótól, jelezve, hogy ők nem az Egyesült Államok, hanem Oroszország ellen küzdenek.

Rovatok