Index Vakbarát Hírportál

Washington Pakisztánban is óvatos

2013. augusztus 9., péntek 06:29

Terrorfenyegetés miatt elrendelte a pakisztáni Lahorban lévő konzulátusának részleges kiürítését az amerikai külügyminisztérium. Az épületben csak a működéshez nélkülözhetetlen személyzet marad. A BBC szerint azonban a többi munkatárs sem hagyja el a 12 milliós várost.

A külügyminisztérium azt javasolta, hogy csak szükség esetén utazzanak az országba, és lehetőség szerint inkább halasszák el Pakisztánba tervezett útjukat.

A múlt héten Washington 19 közel-keleti és közép-ázsiai képviseletének ideiglenes bezárásáról döntött, az al-Kaida terrorfenyegetésére hivatkozva. Később a listát az afriaki Ruandával, Burundival és Mauritiusszal bővítették ki – emlékeztetett a Reuters. Augusztus 7-én az Egyesült Államok a Jemenben lévő amerikaiaknak javasolta, hogy hagyják el az arab országot.

Amerikai források szerint azonban a mostani elővigyázartossági döntés nincs összefüggésben a korábbi bezárásokkal. (Kétségtelen, hogy a hivatkozási alapként említett terrorista akció kapcsán a külügyminisztérium nem említette az al-Kaidát.)

A 180 milliós Pakisztán kulturális fővárosaként is számon tartott Lahorban a múlt hónapban egy bomba öt emberrel, köztük turistákkal végzett. A támadások az országban tartott májusi választások után váltak sűrűbbé. A megmérettetést a kormányfő, Navaz Sarif vezette Kakistzáni Muszlim Liga (PMLN) nyerte.

Rovatok