Index Vakbarát Hírportál

Ez nem a rendőrök napja volt Belfastban

2013. augusztus 10., szombat 17:46 | aznap frissítve

Ötvenhat rendőr megsebesült szombatra virradóra az északír fővárosban, Belfastban, miután protestánsok rátámadtak a katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) híveinek felvonulását biztosító rendőrökre - közölték a helyi hatóságok. (Az előzményekről itt olvashat.)

A beszámoló szerint akkor tört ki rendbontás, amikor a rendőrök megpróbálták útját állni az Észak-Írország Nagy-Britanniához tartozását támogató protestáns unionistáknak, akik fel akarták tartóztatni a katolikusok menetét Belfast egyik főútján.

Az Észak-Írország Nagy-Britanniából való kiválását, és Írországgal való egyesítését szorgalmazó katolikusok az elszakadási küzdelmek egyik szimbolikus dátumáról, 1971. augusztus 9-éről akartak megemlékezni, ekkor kezdődtek a bírói ítélet nélküli őrizetbe vételek a tartományban.

A rendőrség arra törekedett, hogy a két tömeg ne találkozzon egymással. A fiatal protestánsok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, ők pedig gumilövedékekkel és vízágyúkkal válaszoltak. A tiltakozók több járművet megrongáltak.

A rendőrök nagy része csak enyhébben sérült meg, de négy rendőrt kórházba vittek. Megsebesült két civil is. A protestáns tiltakozók miatt módosítani kellett a katolikus menet útvonalát.

Az észak-írországi rendezési folyamat fordulópontja a megbékélésről kötött 1998-as nagypénteki egyezmény volt, ám ezután is még csaknem egy évtizedig tartott, mire tényleges áttörést sikerül elérni. Ez 2007-ben történt, amikor az IRA bejelentette, hogy lemond az erőszak alkalmazásáról. Az IRA három évtizedes terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is legalább háromezer halálos áldozata volt, köztük hétszáz brit katona.

Jelenleg a brit fennhatóságot pártoló protestáns, illetve az ír sziget egyesítéséért küzdő republikánus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és egykori ádáz ellensége, az IRA politikai szárnyának tekintett katolikus Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva.

Rovatok