Index Vakbarát Hírportál

166 milliót kapnak, hogy tartsák a szájukat

2013. augusztus 11., vasárnap 21:12

750 ezer dollárt, azaz 160 millió forintot fizetett egy pennsylvaniai családnak egy olajvállalat egy peren kívüli megegyezés keretében – idézi fel a gawker.com. A család tagjai ebből elköltözhetnek a mellettünk épült fúrótornyok közeléből, de cserébe soha többé nem ejthetik ki a hidraulikus repesztés kifejezést.

Az ügy érdekessége, hogy a nyilatkozattételi tilalom (gag order) szokatlan módon a gyerekekre is vonatkozik: a 7 illetve 10 éves gyerekek sem beszélhetnek soha többé a tudodmiről.

Nem lesz könnyű dolguk: a család egy közeli kisvárosba költözik, ahol szintén szépen pörög a hidraulikus repesztés, így sok környékbeli gyerek szülei is az iparban dolgoznak. Stephanie Hallowich, a gyerekek édesanyja elmondta: „Aggódom, mert kiskorúak, nem tudom, hogy teljesen felfogják-e. A lányom hét, a fiam 10 éves.″ Az édesapa kifejtette: otthon kordában tudják tartani a gyerekeket, de félő, hogy a játszótéren, amikor nem tudják közvetlenül ellenőrizni a gyerekeket, szóba kerülhet a téma.

A család azért perelte be a vállalatot, mert állításuk szerint a mellettük felépült fúrótornyok káros hatással voltak az egészségükre. A megállapodás szerint a 750 ezer dolláros juttatás az esetleges egészségkárosodás kezelését is hivatott fedezni.

A vállalat ügyvédje elmondta: „Álláspontunk szerint a megállapodás minden családtagra vonatkozik. Mi mindenképpen érvényesíteni fogjuk.″

A hidraulikus repesztés olyan fúrási módszer, melyet a nehezen elérhető helyeken lévő földgáz felkutatására és kitermelésére használnak (többek között Petesházán). A hidraulikus rétegrepesztést nagy mennyiségű vízzel, homok és számos vegyi anyag hozzáadásával végzik. Ezt nagy nyomással juttatják a talajba, akár több ezer méter mélyre a feltételezett lelőhelyig, áttörik vele a kőzetrétegeket, így utat nyitva a gáz feltöréséhez.

A módszer azonban káros lehet a környezetre (ivóvíz, talaj, levegő) és az emberi egészségre. A legnagyobb veszélyt a kútból újra a felszínre jutó, „nemesített víz″ jelentheti, ha a tárolómedencék nincsenek megfelelőn elkészítve.

Rovatok