Index Vakbarát Hírportál

Lázongás egy görög menekültközpontban

2013. augusztus 11., vasárnap 09:09

Lázadás tört ki az Athén melletti Amigdaleza gyűjtőközpontban, az illegális bevándorlók telephelyén. A rendőrség szerint az erőszakos tiltakozást annak a bejelentése váltotta ki, hogy egy évről másfél évre emelték a központban maximálisan eltölthető időt. Ezenfelül a karbantartási munkák miatt lekapcsolták a létesítményben az áramot, és emiatt a lakókonténerek légkondicionálás nélkül maradtak.

A szombat esti vacsora közben néhány bevándorló az őrökre támadt. A központ lakói felgyújtották az ágyneműjüket, mások a szállásként szolgáló lakókonténereket is felgyújtották. Éjfél után rohamrendőrség verte le a lázongást; az összecsapásban villanógránátokat és más, nem ismertetett eszközöket is felhasználtak. Az egyórás lázongás után a központ lakói visszatértek a szállásaikra. Az összecsapásban legalább tíz őr könnyebben megsérült.

Az amigalezai gyűjtőközpontban 1700 illegális bevándorló él. Az itt elszállásolt bevándorlók már korábban is sokat panaszkodtak a fogvatartási körülményekre és a túlzsúfoltságra. Egyesek nemrég éhségsztrájkot is tartottak, hogy így tiltakozzanak a tűrhetetlen állapotok ellen.

Rovatok