Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy ellenzéki aktivistát Kínában

2013. augusztus 11., vasárnap 13:12 | aznap frissítve

Felforgatás vádjával letartóztattak Kínában egy rendszerbíráló aktivistát - közölte fivére és egy jogvédő szervezet vasárnap. Nem egész két hónapon belül ez már a második ilyen eset, és arra utal, hogy a hatóságok keményítik fellépésüket az eltérő véleményekkel szemben.

A 45 éves Jang Lint, a kínai egypártrendszer bírálóját, aki a déli Kuangtung tartományban él, "az államhatalom megdöntésére való felbujtás" vádjával tartóztatták le - mondta el telefonon a fivér, Jang Ming-csu. Kínában általában ezzel vádolják az egypárti uralom kritikusait, és az ítélet öt évig terjedő börtön lehet - bár szabtak ki már ennél hosszabb szabadságvesztést is.

Jang hozzátette, hogy kapott egy július 19-én keltezett értesítést fivére letartóztatásáról, de az kevés részletet tartalmazott. Az amerikai székhelyű Kínai Emberi Jogok Védelmezői (CHRD) arról tájékoztattak, hogy Jang Lin korábban már töltött egy évet munkatáborban, és aláírója volt a Charta 08 című, politikai reformokat sürgető kiáltványnak, amelyet a börtönben lévő Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po kezdeményezett.

Rovatok