Index Vakbarát Hírportál

Zimbabwe szerint nincs titkos megállapodás Iránnal

2013. augusztus 11., vasárnap 16:05

A zimbabwei kormány vasárnap cáfolta azt a brit sajtóértesülést, hogy titkos megállapodást kötött volna Iránnal uránérc szállításáról.

Az ország nem termel ki uránércet - mondta a zimbabwei rádiónak Obert Mpofu bányaügyi miniszter, hozzátéve, hogy sem az iráni kormány, sem iráni személy nem kért bányászati koncessziót.

A londoni The Times szombaton írt a titkos megállapodásról, forrásként Gift Chimanikire bányászati miniszterhelyettesre hivatkozva, aki eszerint azt mondta, hogy az ország tavaly jegyzőkönyvet írt alá Iránnal a nukleáris fegyverkezéshez szükséges urán leszállításáról. Egy ilyen megállapodás az iráni atomprogram miatt hozott nemzetközi szankciók megsértését jelentené.

A miniszterhelyettes a Sunday Mail zimbabwei vasárnapi újságnak szintén azt mondta, hogy "semmilyen licencet nem adtak ki, és ő nem mondott ilyen ostobaságot". Azt mondta, az általa az újságíróknak adott tájékoztatást "szándékosan eltorzították", hogy ezzel kárt okozzanak Zimbabwénak.

A zimbabwei rendőrség keresi a The Times két tudósítóját, mert a helyi törvények szerint börtönnel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki "valótlanságot terjeszt" Zimbabwéról.
Zimbabwe gazdag ásványi kincsekben, van platina, króm, arany, gyémánt és vasérc, de urániumkészletekről nincs becslésük.

Rovatok