Index Vakbarát Hírportál

55 éves gyilkossági ügy oldódott meg

2013. augusztus 12., hétfő 21:34

Maria Riduplh hétéves korában, 1957-ben tűnt el, miközben illionisi szülővárosában sétált az utcán. Mivel Sycamore akorriban is csak egy hétezer fő lakosú, békés kisváros volt, szülei nem féltették, amikor a közelben lakó barátnőjéhez indult játszani. A két lány a szabadban rohangált egy téli estén, amikor egy 24 év körüli férfi megszólította őket. "Szeretitek a babákat? Szeretnétek a hátamon lovagolni?" - kérdezgette őket, és a gyanútlan lányok bólintottak. Ez lett Maria veszte - emlékezik a CNN.

A férfi, aki Johnny-nak hívatta magát, felkapta a barna szemű kislányt a hátára, és így játszott vele. Maria jobban tetszett neki, mint barátnője, Kathy, és nemsokára, amikor a másik lány hazaszaladt a babájáért, el is tűnt vele. Mire Kathy visszaért, már nem találta ott őket.

Mariát később sokáig keresték, képe újságokban, plakátokon, és tejes dobozokon jelent meg. Később mérföldekre eltűnése helyétől, szúrt sebbel, meztelenül, egy fatörzs alatt találták meg.

Az eset akkor egész Amerikát felkavarta, de a pár hetes felhajtást több évtizednyi csend követte, a gyilkost ugyanis nem találta meg az FBI. Bizonyíték, nyom, DNS nem volt.

Az eset aktáit  36 évvel később nyitották ki újra, amikor egy asszony halála előtt rejtélyes dolgokat mondott a fiáról. Természetesen ennyi idővel az eset után már több bizonyíték is hiányzott, például a lányok babái, sok tanú már nem élt, akik pedig még nyilatkozni tudtak, sokszor egymással ellentétes kijelentéseket tettek. Pletykák alapján, amelyeket rendkívüli módon bizonyítékként kezeltek az ügyben, végül 12 gyanúsítottat állítottak elő. Közülük került ki az a férfi, akit 2012-ben életfogytiglanra ítéltek.

A történet azonban folytatódik. Az ügy még élő szereplői ugyanis mind másként emlékeznek és vélekednek. A bizonyítékok vitatottak, sokan nem biztosak benne, hogy az igazság győzött. Véleményükből és egykori újságcikkekből, és főként az egykori barátnő, Kathy nyilatkozataiból próbálja most összerakni a CNN, mi is történhetett. Az interjúkból elsősorban a bizonytalanság érződik, és Maria hiánya, amit ennyi év alatt sem pótolhatott semmi.

Rovatok