Index Vakbarát Hírportál

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb

2013. augusztus 12., hétfő 18:57

Nemcsak az angol királyi családnak okozott gondot elnevezni a legifjabb családtagot, kevésbé prominens személyeknek sem mindegy, hogyan csúfolják majd gyereküket az óvodában. Vannak viszont szülők, akik tudatosan kitörnének a jól bevált keresztnevek halmazából, és elkerülnék, hogy egy játszótéren egyszerre négy Dávid rohanjon hozzájuk, ha elkiáltják magukat fiukat keresve. Ezek a szülők azok, akik ellen több országban törvénnyel küzdenek a jövőre is gondoló józan jogalkotók.

Texasban például Messiah-nak, vagyis Messiásnak nevezte volna el fiát egy pár, de mire a baba hét hónapos lett, döntött a bíróság: ilyet nem lehet. A gyerek nevét végül Martinra változtatták – írja a Telegraph. Új-Zéland vétói között is akad pár érdekes, ilyen a 4Real, vagy a Lucifer, illetve az, akit csak egy írásjellel, egy ponttal jelöltek volna furcsa szülei. Ezeket a próbálkozásokat mind visszautasította az állam.

Egy norvég anyát még börtönbe is csuktak, miután nem engedélyezett nevet választott 14. gyermekének. Pontosabban először csak pénzbüntetést kapott, de mivel nem fizette be, börtönbe kellett vonulnia. A nő azért akarta Geshernek (héberül hidat jelent) elnevezni a fiút, mert állítása szerint ezt az utasítást kapta egy álomban. Norvégiában is csak az engedélyezett neveket tartalmazó listáról szabad választaniuk a leendő szülőknek.

Névválasztás szempontjából viszont ennél is furcsább északi nép a svéd. Svéd szülők ugyanis próbálkoztak olyan ötletekkel is, mint az Ikea, a Metallica, vagy a Q. A legnagyobb hülyeséget szerencsére nem egy újszülöttel, hanem saját magukkal próbálták elkövetni elvetemült felnőttek: Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 – ezzel a sorral demonstráltak volna a névadási szabályok ellen.

Ön milyen nevet adna gyerekének?

  • 1023
    Azt, ami következő automatából vett Coca-Colán szerepel
  • 855
    Orbán Viktor bankszámla-számát
  • 581
    Selmeczi Gabriella következő közleményének első szavát
  • 464
    Csakis egy bollywoodi sztár neve jöhetne szóba
  • 292
    A Szomszédok legjobb epizódjának címét
  • 164
    A kedvenc ételének nevét

Franciaországnak pedig konkrétan a fanatikus szülők ellen is van egy frappáns törvénye. Eszerint hogyha egy név, vagy nevek kombinációja ellenkezhet a gyerek későbbi érdeklődési körével, az ügyész keresztül húzhatja a szülői terveket. Így nem neveztek el fiút Daemonnak a Vámpírnaplók tévésorozat iránt rajongó szülők, és így nem lett Megane Renaud egy lány neve. Utóbbival az volt a gond, hogy túlságosan hasonlított a Renault Megane autómárkához.

Kevésbé meglepő, hogy akadt egy Németországban élő török pár, akik nem sokkal a WTC leomlása után Osama Bin Ladennek akarták elnevezni gyerekeküket. A hatóságok hamar közbeavatkoztak. Németországban egyébként a Hitler is tiltott név.

Máshol a furcsa nevek tulajdonosai sikerrel jártak. Izlandon egy 15 éves lány, Blaer végre nevét írhatja hivatalos irataira, amelyeken eddig csak mint "lány" szerepelt. A blaer szó adott nyelven könnyű szellőt jelent, és csak miután a hatóság feloldott egy általános tiltást, válhatott névvé.

Korábban írtunk arról: Romániában olyan névvel is élnek emberek, mint Stoplámpa, Miniszter, Szemét, Patika vagy Rendőrség. Keleti szomszédunknál ugyanis nincs hivatalos utónévjegyzék, 1968 óta pedig rendelet kötelezi a polgármesteri hivatalokat arra, hogy azt írják be az anyakönyvbe, amit a szülők bediktálnak.

Rovatok