Index Vakbarát Hírportál

Milliók szomjaznak Kínában az aszály miatt

2013. augusztus 12., hétfő 08:43

Hat kínai nagyvárosból jelentettek július elejétől legalább negyvenfokos meleget, a rekordot Hunan tartomány székhelye, Csangsa tartja, ahol 51 napon át mértek 35 fokot vagy annál is melegebbet. A kelet-kínai Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsou városban a múlt héten minden nap 40 fok feletti hőmérsékletet mértek.

Az ország egyik legnagyobb teaültetvényekkel borított régiójában, a neves zöldtea, a sárkány-kút (lungcsing) termőterületén 27 ezer hektár károsodott. Egyes helyeken egyharmadára esik vissza betakarítható tealevél mennyisége, ami a szakemberek szerint drasztikusan csökkenti a termést és növeli az árakat.

Pusztít az aszály

A térségben a csapadék átlagos mennyisége július elejétől 58 milliméter volt, ami több mint 70 százalékkal marad el a tavaly azonos időszakitól. A Hupej tartományi Vuhanban három éve először okozott ismét haláleseteket a hőség: öt ember vesztette életét. A városban állítólag a hétvégén egy 200 éves fűzfa is kigyulladt a tűző naptól.

Az aszály Hunan tartomány területének több mint 75 százalékán pusztít, 3000 patak és 2000 víztározó kiszáradt. Itt és a szomszédos Csianghszi tartományban millióknak gond az ivóvízhez jutás. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő hétvégéig még bizonyosan folytatódni fog a kánikula a térségben.

A délnyugat-kínai Kujcsou tartományban több millió ember nem jutott elég ivóvízhez. A károsodott termőterület egymillió hektár felett van, 1,2 millió állat itatása jelent gondot. A kárt az elsődleges felmérések alapján 8,6 milliárd jüanra (312 milliárd forint) becslik.

A kelet-kínai, tengerparti Ningpo városban a meleg miatt egyszerűsítették a szénbehozatal adminisztrációs eljárását, hogy felgyorsuljon a vámolás. A helyi vámhivatal június óta 2,6 millió tonna szén behozatalával összefüggésben intézkedett. A térségben jelentősen megnőtt az energiaigény, a légkondicionálók használata és az üzletek hosszabb nyári nyitva tartása miatt.

Északon az eső jelent gondot

Vasárnap Pekingben is jelentős mennyiségű csapadék hullott, komolyan megnehezítve a közlekedést. A nemzetközi légikikötőből több mint száz gép csak jelentős késéssel tudott fölszállni, több járatot törölni kellett. Egy reptéri munkást agyoncsapott a villám, valószínűleg telefonálás közben. A fővárosban - állítólag a meleg és a pára miatt - megjelentek a vérszívó poloskák, legalább tíz ember ment kórházba a csípésük miatt.

Az északi Sanhszi tartományban egy építkezés területén öt ember meghalt egy hirtelen áradásban, három másik eltűnt.

Rovatok