Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányellenes vegzálni a gyanús alakokat

2013. augusztus 12., hétfő 17:35

Alkotmányos jogokat sért New York stop-and-frisk programja egy szövetségi bíró hétfői kijelentése szerint. Ez egyben azt is jelenti, hogy a New York-i rendőrök több tízezer amerikai jogait sértették meg, és ezeket az eseteket most felül kell vizsgálni.

A stop and frisk, vagy megállítani és átkutatni program lehetővé teszi a New York-i rendőröknek, hogy az utcán sétálva bármikor bárkit megállítsanak, akit gyanúsnak találnak. Ilyenkor átkutathatják a táskáikat vagy a zsebeiket fegyvert vagy drogot keresve, esetleg más feltételezett szabálysértés miatt faggathatják a járókelőket. A NY Times cikke szerint a hatóságiak általában fiatal kisebbségeket inzultálnak, mióta megengedi nekik a szabályozás. A program a bűnesetek csökkenése miatt szárnyalt az utóbbi évtizedben - emlékeztetett a lap.

Shira A. Scheindlin szövetségi bíró azután kezdte vizsgálni a programot, miután rengeteg olyan ember panaszkodott neki, akit megállítottak. A bírónak az is gyanús volt, hogy szakértők becslései szerint 2004 és 2012 júniusa között a rendőrök 4,43 millió járókelőt állítottak meg. A konkrétabb elemzői munka után Scheindlin azt állapította meg, hogy a rendőrök sokszor átléptek egy bizonyos határt, például túl gyakran véltek gyanúsnak állampolgárokat, rendszerint alaptalanul. Szerinte a megállítások 88 százaléka felesleges volt.

Az ügyeket idén korábban egy független bíró is vizsgálta két hónapon keresztül. Peter L. Zimroth a továbbiakban bírósági felügyelet alatt tartja majd a hatósági gyakorlatot.

Rovatok