Index Vakbarát Hírportál

Zavargások egy görög menekülttáborban

2013. augusztus 12., hétfő 12:32

Zavargások törtek ki szombat este az Athén melletti Amigdaleza menekülttáborban, miután néhány bevándorló a szombat esti vacsora közben rátámadt az őrökre, a rendőrség szerint indokolatlanul. Az Independent szerint l egalább 50 embert tartóztattak le károkozás vagy menekülési kísérlet gyanúja miatt.

A gyűjtőközpont lakói ágyneműjüket gyújtogatták, egyesek pedig a szállásként szolgáló lakókonténereket is lángra lobbantották. Éjfél után rohamrendőrség lépett a gyűjtőtábor területére, és villanógránátokat, illetve könnygázt vetett be ellenük.

A csetepaté egy órán át tartott, majd a gyűjtőközpont lakói visszatértek szállásaikba. Legalább tíz őr könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrök még mindig keresnek két afgán és nyolc pakisztáni menekültet, akik a a zavargások alatt tűntek el - írja az  Independent.

A gyűjtőközpontban 1620 illegális bevándorló él. A rendőrség szerint az erőszakos tiltakozás legfőbb oka az a bejelentés volt, hogy egy évről másfél évre emelik a gyűjtőközpontban maximálisan eltölthető időt.

Az is indulatokat váltott ki, hogy karbantartási munkálatok miatt lekapcsolták a létesítményben az áramot, és emiatt a lakókonténerek légkondicionálás nélkül maradtak. Az Amigdalezában elszállásolt, visszatoloncolásra váró illegális bevándorlók sokat panaszkodtak a fogvatartási körülményekre, a túlzsúfoltságra, és egyesek közülük nemrégiben éhségsztrájkot is tartottak, hogy nyomatékot adjanak panaszaiknak.

A görög kormány tavaly külön programot indított az illegális bevándorlás megakadályozására: a török határ szigorított ellenőrzése miatt csökkent is a bevándorlók száma.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a szigorított fellépés a visszaélések számának emelkedését is kiváltotta: a Human Rights Watch emberi jogi szervezet számos olyan esetről számolt be, amelyben jogosulatlanul állítottak meg és kutattak át, szóban és néhány esetben fizikálisan is bántalmaztak embereket, akikről azt feltételezték, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.

Rovatok